Duitslandweb logo Duitslandweb

Beieren maakt zich op voor G7-top

Achtergrond - 4 juni 2015

Zondag begint in het Beierse Schloss Elmau de G7-top. Belangrijke thema’s zijn klimaatbescherming en de verschillende internationale crises. Tot verdriet van menigeen in Duitsland is Poetin er niet bij. De politie maakt zich op voor de ruim 10.000 demonstranten die worden verwacht.

Beieren maakt zich op voor G7-top
© flickr.com/Alexander Kluge/cc
Schloss Elmau in Beieren

Eén op de drie Duitsers vindt de G7-top zinloos, blijkt volgens de website van Stern uit een recente peiling. Zij noemen de top tijd- en geldverspilling omdat er toch volgens hen toch nooit echt iets uitkomt. De Beierse regering beraamt de kosten op 130 miljoen euro. Een groot deel daarvan is voor de beveiliging: meer dan 19.000 politieagenten worden ingezet in Garmisch-Partenkirchen, de regio waar het slot Elmau ligt.  

Het is niet de eerste top van de grote industrielanden die Merkel voorzit. In 2007 was zij gastvrouw van de G8-top in Heiligendamm. Ze kreeg destijds veel lof voor haar optreden, mede omdat de VS voor het eerst het proces van klimaatverandering erkenden. Al is van veel van de milieu-ambities van toen niet veel terecht gekomen, schrijft Zeit Online.

Klimaat en honger

Ook dit jaar is milieubescherming een van de belangrijkste agendapunten, schrijft kanselier Merkel woensdag in een gastbijdrage in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De G7-landen - Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, de VS, Canada, Italië en Japan - moeten het voortouw nemen bij de overgang naar een koolstofarme economie, schrijft de kanselier. Zo'n economie, die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen, is nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2 graden, zoals eerder is afgesproken.

Tot nu toe doen de G7-landen te weinig om hun klimaatdoelen te halen

Tot nu toe doen de G7-landen te weinig om dat doel te halen. Merkel wil dat de landen het in Elmau alsnog eens worden, zodat de klimaatconferentie in december in Parijs kan worden afgesloten met een akkoord. Duitsland zelf zegt toe de hulp aan milieubescherming in ontwikkelingslanden te verdubbelen.

“Honger en absolute armoede tot 2030 de wereld uit helpen” is een ander belangrijk agendapunt tijdens de top, schrijft Merkel in de FAZ. Alleen als het lukt de voedselvoorziening van de wereldbevolking veilig te stellen, hebben andere ontwikkelingsdoelen zin, aldus de kanselier.

Poetin

Andere onderwerpen die op de G7-top aan bod komen zijn de vluchtelingenstroom - daarover wordt in Beieren ook met Afrikaanse leiders gesproken; de strijd tegen islamitische terreur; versterking van de positie van vrouwen in het bedrijfsleven; bestrijding van epidemieën en reductie van antibiotica-resistentie; ontwikkelingshulp; vrijhandelsverdragen tussen de G7-landen, zoals TTIP; en wereldwijde milieu- en sociale standaards bij de productie van kleding en levensmiddelen.

'De G7-landen hadden Poetin in Beieren moeten uitnodigen'

De Russische president Poetin is niet aanwezig. Zonder zijn deelname hebben afspraken over het klimaat, de strijd tegen terrorisme en het oplossen van internationale conflicten zoals in Syrië en Oekraïne weinig zin, luidt de kritiek. Dat zeggen niet alleen oud-SPD-kanseliers en Russlandversteher Helmut Schmidt (zie dit interview op RP Online) en Gerhard Schröder (zie dit artikel op RP Online) en het Duitse bedrijfsleven, dat grote belangen heeft in Rusland. Ook Spiegel Online schrijft dat woensdag in een commentaar. De G7-landen hadden Poetin in Beieren moeten uitnodigen, aldus de toonaangevende nieuwssite. “Een machtige fout.” Andere commentatoren, als Stern-uitgever Andreas Petzold, vinden dat Poetin niets in Elmau te zoeken heeft. Het Westen mag geen toneel voor zijn machtsspel zijn, vindt hij.

Poetin wordt niet meer voor het topoverleg van de grote industrielanden uitgenodigd sinds de Russische annexatie van de Krim vorig jaar. Engeland, Frankrijk, Duitsland, de VS, Canada, Italië en Japan zegden hun deelname aan de toen geplande G8-top in Sotsji af. Rusland is weer welkom als het land het internationale volkenrecht erkent en zijn koers verandert, liet Merkel destijds weten.

Bekoelde relatie Duitsland-VS

Los van de relatie met Rusland is er ook onder de G7-landen zelf genoeg onenigheid. De relatie Duitsland-VS is door de NSA-afluisteraffaire behoorlijk bekoeld. Merkels coalitiepartner SPD wil opheldering over het bespioneren van Duitse bedrijven door de VS en de Duitse inlichtingendienst BND. Het Duitse bedrijfsleven eist dat de G7-leiders verklaren dat ze niet meer aan bedrijfsspionage doen, schrijft de Tagesspiegel. Maar de NSA-affaire is geen onderwerp van gesprek op Schloss Elmau.

Grote verschillen zijn er verder tussen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië over de koers van Europa en over de Griekse schuldencrisis. Ook als die onderwerpen niet op de officiële agenda staan, wordt er in de wandelgangen en de achterkamertjes wel over gesproken.

Protest en chocoladerepen

Protestkamp in Garmisch. Afb.: dpaIn Garmisch-Partenkirchen, de regio waarin het vijfsterrenhotel Schloss Elmau ligt, lopen de voorbereidingen voor de top op volle toeren. Ruim 10.000 mensen hebben zich aangemeld voor een grote demonstratie zaterdag door Garmisch-Partenkirchen. Veel winkeliers sluiten hun winkels, bang voor rellen en vernielingen van demonstranten. De politie gaat er vanuit dat een op de 10 demonstranten mogelijk bereid is geweld te gebruiken, meldt de Süddeutsche Zeitung. Zondag willen tegenstanders van de top een protestmars naar Schloss Elmau houden. In München worden voor een grote demonstratie donderdag al 35.000 mensen verwacht.

De rechter gaf de demonstranten dinsdag alsnog toestemming voor een protestkamp op een veld in Garmisch, waarvoor de gemeente eerder een vergunning weigerde. Daar worden 1000 tegenstanders van de G7-top verwacht. De tegenstanders vormen een bont gezelschap maar delen hun afkeer van het beleid van de grote industrielanden. Die hebben in hun ogen meer de belangen van grote concerns voor ogen dan die van de bevolking en drukken hun eigen belangen door ten koste van de Derde Wereld, schrijft de Tagesspiegel

De politie bereidt zich ook op de top voor. In Garmisch zijn in grote containers extra cellen klaar gemaakt voor zo’n 200 mogelijke relschoppers. Om kritiek op een mogelijke slechte behandeling te voorkomen biedt de politie zoveel mogelijk comfort, aldus een woordvoerder in de Süddeutsche Zeitung. Iedere arrestant die bij de containers wordt afgeleverd, krijgt eerst iets te drinken en een chocoladereep.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger