Prijzenregen voor Duitsland
Terugblik 2007: cultuur, wetenschap, sport

Achtergrond - 18 december 2007

(18 december 2007) Duitse sporters, wetenschappers en filmmakers sleepten aardig wat prijzen in de wacht. Wereldbekers, een Nobelprijs en een Oscar zijn de oogst van 2007. De Duitse wielrenners belandden echter in een zelfgeschapen nachtmerrie.

Eigenlijk dé ontdekking van 2006 op filmgebied: het regiedebuut 'Das Leben der Anderen' van Florian Henkel von Donnersmarck oogstte met de Oscar voor de beste buitenlandse film begin dit jaar ook internationale erkenning. Overschaduwd werd deze overwinning door het overlijden van hoofdrolspeler Ulrich Mühe in juli dit jaar. De al in de DDR bekende acteur leed al geruime tijd aan maagkanker.

Nobelprijs

Ook de Nobelprijs voor Chemie ging dit jaar naar een Duitser: de aan het Max Planck-instituut Berlijn werkzame Gerhard Ertl ontving de prestigieuze Zweedse onderscheiding voor zijn vondsten op het gebied van de oppervlaktechemie.

Dopingmoeras voor wielrenners

Op sportgebied domineerde afgelopen zomer de bekendmaking van al jaren spelende dopingpraktijken onder wielrenners de berichtgeving. Na onthullingen van sportartsen en bekende wielrenners als Erik Zabel konden de consequenties niet langer uitblijven: de publieke zenders besloten om de Tour de France niet meer live uit te zenden. De Deutsche Telekom trok zich bovendien terug als sponsor.

Goeie handballers en voetbalsters

Met de WK-overwinning van het Duitse handbalteam begin dit jaar en die van het damesvoetbalteam in september waren er echter ook genoeg positieve berichten. Commentatoren hopen al op een terugkeer van het WK-'Sommermärchen', als Duitsland in 2012 gastland wordt voor het vrouwen-WK.

Lees verder >> Terugblik 2007: opmerkelijk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger