Oscar voor Das Leben der Anderen
Nieuws

Achtergrond - 26 februari 2007

(26 februari 2007) ‘Das Leben der Anderen’ heeft de Oscar gewonnen voor beste buitenlandse film.  Het Stasi-drama sleepte na de première vorig jaar al vele Duitse prijzen in de wacht en ging er gisteravond ook vandoor met de belangrijkste filmprijs ter wereld.

“Een droom komt uit”, aldus een stralende Florian Henckel von Donnersmarck, de 33-jarige regisseur van ‘Das Leben der Anderen’ die de Oscar in ontvangst mocht nemen. Naast bedankjes voor zijn hoofdrolspelers Ulrich Mühe en Sebastian Koch, had de regisseur mooie woorden over voor Arnold Schwarzenegger. Van de vroegere acteur en huidige gouverneur van Californië had Henckel von Donnersmarck naar eigen zeggen geleerd “de woorden ‘dat kan ik niet’ uit mijn vocabulaire te schrappen”.

Een mooier regiedebuut had Henckel von Donnersmarck zich niet kunnen wensen. 'Das Leben der Anderen' ging in maart 2006 in Duitsland in première en won al zeven Lola’s bij de Duitse filmprijs en de Europese filmprijs. Vanaf volgende maand toert de regisseur met zijn film door de Verenigde Staten. De Oscar die de film gisternacht won, vormt daarbij het ideale visitekaartje.

Duitse historische drama’s doen het in Hollywood doorgaans goed. Vorig jaar werd het Duitse verzetsdrama ‘Sophie Scholl’ voor een Oscar genomineerd. Het jaar daarvoor kreeg Duitsland een nominatie voor ‘Der Untergang', een film over de laatste dagen van Hitler. De vorige keer dat Duitsland een Oscar won, was in 2003, toen een regisseuse uit München het beeldje in ontvangst nam voor de film ‘Nirgendwo in Afrika’, over een joods-Duitse familie die voor de nazi’s naar Kenia vluchtte. De enige andere Oscar die Duitsland ooit won, was in 1980 voor ‘Die Blechtrommel’, een film naar het gelijknamige boek van Günter Grass over een jongetje dat opgroeit in het Derde Rijk.

Met ‘Das Leben der Anderen’ wordt opnieuw een gevoelig Duits thema aangeboord. Films over de DDR zijn geen novum, zo werden de gezellige Ostalgie-films ‘Goodbye Lenin en ‘Sonnenallee’ de afgelopen jaren (ook in Nederland) grote hits. Maar onderwerp Stasi was nog niet eerder in een romantische speelfilm aan het grote publiek gepresenteerd. De subtiele weergave van de beklemmende sfeer van het leven in de DDR en schemergebied tussen ‘goed’ en ‘fout’ kreeg lovende kritieken.

Anderzijds was het veel gehoorde commentaar op de film dat de sympathieke Stasi-officier HGW XX/7, die zijn leven betert en de hoofdrolspeler redt, een geloofwaardig, noch representatief personage is. Boze Oost-Duitsers klaagden dat de regisseur, zelf van West-Duitse komaf, geen recht van spreken heeft.

De film zal vanaf 1 maart in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Spiegel Online 
Oscar für deutsches Stasi-Drama

FAZ.NET
Oscar für „Das Leben der Anderen“

Die Welt.de
Viel Perfektion und eine große Enttäuschung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger