Stasi-film genomineerd voor Oscar
Nieuws

Achtergrond - 24 januari 2007

(24 januari 2007) ‘Das Leben der Anderen’ is genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film.  Het Stasi-drama sleepte na de première vorig jaar al vele Duitse filmprijzen in de wacht. Nu wil de regisseur Amerika veroveren.

Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck is als een kind zo blij. “Dat beeldje is als een Olympische gouden medaille, die zal ik voor Duitsland winnen!” De film, die in maart 2006 in Duitsland in première ging, won zeven Lola’s bij de Duitse filmprijs en ontving onder andere de Europese filmprijs. Vanaf volgende maand toert de regisseur met zijn film door de Verenigde Staten.

Duitse historische drama’s doen het in Hollywood doorgaans goed. Vorig jaar werd het Duitse verzetsdrama ‘Sophie Scholl’ voor een Oscar genomineerd. Het jaar daarvoor kreeg Duitsland een nominatie voor ‘Der Untergang', een film over de laatste dagen van Hitler. De vorige keer dat Duitsland een Oscar won, was in 2003, toen een regisseuse uit München het beeldje in ontvangst nam voor de film ‘Nirgendwo in Afrika’, over een joods-Duitse familie die voor de nazi’s naar Kenia vluchtte. De enige andere Oscar die Duitsland ooit won, was in 1980 voor ‘Die Blechtrommel’, een film naar het gelijknamige boek van Günter Grass over een jongetje dat opgroeit in het Derde Rijk.

Met ‘Das Leben der Anderen’ wordt opnieuw een gevoelig Duits thema aangeboord. Films over de DDR zijn geen novum, zo werden de gezellige Ostalgie-films ‘Goodbye Lenin en ‘Sonnenallee’ de afgelopen jaren (ook in Nederland) grote hits. Maar onderwerp Stasi was nog niet eerder in een romantische speelfilm aan het grote publiek gepresenteerd. De subtiele weergave van de beklemmende sfeer van het leven in de DDR en schemergebied tussen ‘goed’ en ‘fout’ kreeg lovende kritieken. Anderzijds was het veel gehoorde commentaar op de film dat de sympathieke Stasi-officier HGW XX/7, die zijn leven betert en de hoofdrolspeler redt, een geloofwaardig, noch representatief personage is. Boze Oost-Duitsers klaagden dat de regisseur, zelf van West-Duitse komaf, geen recht van spreken heeft.

De film gaat aanstaande zondag in Nederland in première op het Rotterdams Filmfestival en zal vanaf 1 maart in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Op 26 februari worden de Oscarwinnaars bekend gemaakt.

Süddeutsche.de
Der Erfolg der Anderen

Handelsblatt.com
"Das Leben der Anderen“ für Oscar nominiert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger