Duitsland kiest opnieuw elite-universiteiten
Nieuws

Achtergrond - 19 oktober 2007

(19 oktober 2007) Duitsland krijgt er zes topuniversiteiten bij. Vanmiddag maakte een commissie van wetenschappers en onderwijsministers bekend welke Duitse universiteiten zich officieel ‘elite’ mogen noemen en miljoenen euro's extra overheidssteun krijgen

Aanvankelijk gingen Duitse media ervanuit dat de beoordelingscommissie maar drie universiteiten het stempel 'elite' wilde toekennen: Aken, Heidelberg en Konstanz. Maar de commissie nam ook de universiteiten van Freiburg, Göttingen en de Berlijnse FU op in de elitegroep.

De verkiezing van de nieuwe elite-universiteiten betekent de afsluiting van het zogenoemde Exzellenzinitiative, gestart door de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder in 2005. Om het Duitse wetenschappelijke onderwijs terug aan de wereldtop te brengen, wil de Duitse regering maximaal tien geselecteerde universiteiten met veel geld steunen. De uitverkoren onderwijsinstellingen krijgen de komende vijf jaar in totaal bijna twee miljard euro extra.

In de eerste ronde vorig jaar waren de TU Karlsruhe, de Münchense Ludwig-Maximilians-Universität en de TU München de winnaars.

In zowel de SPD als de CDU gaan stemmen op om de financiële steun aan Duitslands kersverse top-universiteiten ook na de vastgestelde vijf jaar voort te zetten.

Handelsblatt.de
Aachen, Heidelberg und Konstanz vor Sieg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger