Film:

Daniel Brühl (1978)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Daniel Brühl is een van de grote talenten van de Duitse film. Vooral zijn subtiele spel en gevoelige uitstraling worden geprezen.

Daniel Brühl (1978)
© Flickr.com/Cien de Cine/cc
Daniel Brühl is een van de grote talenten in de Duitse film.

Daniel César Martín Brühl González Domingo wordt in 1978 geboren in Barcelona. Zijn moeder is een Catalaanse lerares, zijn vader de Duitse tv-regisseur Hanno Brühl.

Brühl wordt vaak gecast als scholier of student. Hij heeft een eeuwig jeugdige uitstraling, vergelijkbaar met Michael J. Fox of Johnny Depp. Zo speelt hij de jonge Daniel in de coming of age-film ‘Nichts bereuen’ (2001) van Benjamin Quabek. Met zijn rol van gepijnigde en zoekende tiener valt Brühl in de prijzen.

In 2002 is het weer raak met het drama ‘Elefantenherz’. Brühl speelt de 19-jarige Marco die als bokser aan zijn troosteloze milieu hoopt te ontsnappen.

In 2003 breekt Brühl definitief door met zijn rol in de Ostalgie-film ‘Good Bye, Lenin!’. Hij speelt Alex, die uit liefde voor zijn moeder - een DDR-activiste die niet mag weten dat de Muur is gevallen - verstrikt raakt in een web van leugens.

Brühl oogst opnieuw bewondering met zijn rol in ‘Die fetten Jahre sind vorbei’ (2004). Daarin kruipt hij in de huid van een actievoerder die verliefd wordt op de vriendin van zijn beste vriend en mede-activist. De film is een succes op internationale festivals.

Vervolgens acteert Brühl in ‘Ladies in Lavender’ (2004) naast twee grootheden van de Britse film: de grandes dames Judi Dench en Maggie Smith. Hij speelt ook een klein rolletje in de relatiekomedie ‘2 days in Paris’, het regiedebuut van actrice Julie Delpy.

In 2006 verschijnt ‘Ein Freund von mir’ van Sebastian Schipper. Brühl speelt de stijve verzekeringsagent Karl die door de chaotische en energieke Hans (Jürgen Vogel) voor het eerst ervaart wat geluk is. In datzelfde jaar staat hij voor de camera's voor de Spaanse film 'Salvador', een groot succes in Spanje in 2007.

In Quentin Tarantino's film 'Inglorious Basterds' (2009), die werd genomineerd voor een Oscar, speelt Brühl een Duitse oorlogsheld.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger