Film:

Moritz Bleibtreu (1971)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Moritz Bleibtreu heeft zich in de loop der jaren weten te ontwikkelen van komische bijrolacteur tot veelzijdige hoofdrolspeler.

Moritz Bleibtreu (1971)
© Flickr.com/Siebbi/cc

Bleibtreu wordt in 1971 geboren in München. Hij komt uit een familie van actreurs: zijn moeder is de Oostenrijkse actrice Monika Bleibtreu (1944-2009), zijn vader acteur Hans Brenner (1938-1998).

Bleibtreu valt voor het eerst op in de relatiekomedie ‘Stadtgespräch’ (1995) van Rainer Kaufmann, waarin hij naast Katja Riemann een bijrol heeft als de wat dommige, homoseksuele boezemvriend Karl. Bleibtreu speelt vaak de onnozele hals.

Met zijn geestige bijrol als de Arabier Abdul in ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ (1997) van Thomas Jahn valt Bleibtreu in de prijzen. Hij wordt bekend bij een groter publiek door zijn rol in ‘Lola rennt’ (1998) van Tom Tykwer. Bleibtreu speelt de sukkelige Manni die een zak geld verliest en zijn vriendinnetje (Franka Potente) om hulp moet vragen.

Een hoofdrol speelt hij in het horrordrama ‘Das Experiment’ (2001). Dit debuut van regisseur Oliver Hirschbiegel is gebaseerd op een Amerikaans experiment uit 1971 waarbij proefpersonen een gevangenissituatie moesten naspelen. De proefpersonen speelden gevangenen en bewakers, met bijbehorende restricties en privileges. Net als in werkelijkheid loopt ook in de film het experiment uit de hand. De film wordt goed ontvangen. Bleibtreu valt in 2001 zelfs dubbel in de prijzen, zowel voor ‘Das Experiment’ als voor de roadmovie ‘Im Juli’ (2000) van Fatih Akin.

Bleibtreu is inmiddels een gevestigde naam. De acteur heeft bewezen meer te kunnen spelen dan een geestige dommerik. Hij krijgt veel lof voor zijn rol van de Italiaanse immigrantenzoon Giancarlo in zijn tweede samenwerking met Fatih Akin, ‘Solino’ (2002). Ook in 2009 is hij weer van de partij in Akins film 'Soul Kitchen'.

In 2005 is Bleibtreu te zien in Steven Spielbergs ‘Munich’, over de moord op elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972. Een jaar later speelt hij de hoofdrol in ‘Elementarteilchen’ (2006) van Oskar Roehler, de Duitse verfilming van het boek van Michel Houellebecq. Voor zijn vertolking van Bruno wint hij op de Berlinale de prijs voor beste acteur.

In 2008 speelt hij RAF-terrorist Andreas Baader in 'Der Baader Meinhof Komplex', dat ook buiten Duitsland een succes wordt. Bleibtreu wordt genomineerd voor de European Film Award 2009 als beste acteur.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger