Film:

Katja Riemann (1963)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Katja Riemann is in de jaren negentig het gezicht van de Duitse relatiecomedy. De laatste jaren profileert ze zich met meer serieuze en inhoudelijke rollen.

Katja Riemann (1963)
© Wikimedia/Raimond Spekking/cc
Actrice Katja Riemann tijdens een concert in 2007.

Katja Hannchen Leni Riemann groeit op in de buurt van Bremen. In de historische tv-film ‘Sommer in Lesmona’ (1986) speelt ze Marga, de dochter van een koopman uit Bremen. Ze wordt voor haar optreden bekroond met de gerenommeerde Adolf Grimme tv-prijs. In Duitse tv-films speelt Riemann meestal complexe vrouwen in tragische rollen. Op het witte doek is dit anders.

In de jaren negentig verwerft ze faam met hoofdrollen in populaire relatiecomedy's. In ‘Abgeschminkt!’ (1993) van Katja von Garnier speelt ze bijvoorbeeld striptekenares Frenzy die worstelt met de liefde. De film, opgenomen in twee weken, is een onverwachte hit. Riemann treedt vervolgens samen met Til Schweiger op in de commercieel succesvolle comedy ‘Der bewegte Mann’ (1994).

Riemann besluit zich daarna toe te leggen op wat serieuzere rollen om te bewijzen dat ze niet alleen een populaire comedy-actrice is. Het komt goed uit dat de stortvloed aan Duitse relatiecomedy's eind jaren negentig afneemt. In 2003 revancheert Riemann zich met haar hoofdrol in het oorlogsdrama ‘Rosenstraße’ (2003) van de Duitse regisseur  Margarethe von Trotta. Op het internationale filmfestival van Venetië wint ze de prijs voor beste actrice. Daarna speelt ze in verschillende tv-producties en films. Zo is ze Eva Braun in 'Mein Führer' (2007) van Dani Levy.

Riemann is verder actief als zangeres. In 2000 verschijnt haar eerste cd ‘Nachtblende’. Ook is ze ambassadeur van Unicef.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger