Film:

Sebastian Koch (1962)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Sebastian Koch is een veelzijdige acteur die faam verwerft door gespleten historische figuren te spelen als  Andreas Baader, een van de leiders van de Rote Armee Fraktion en  Albert Speer, de architect van Adolf Hitler.

Sebastian Koch (1962)
© DPA
Sebastian Koch in 2009 met zijn toenmalige vriendin Carice van Houten.

Sebastian Koch wordt in 1962 geboren in Karlsruhe en groeit op in Stuttgart. Aanvankelijk wil hij muzikant worden - hij speelt zelf piano in ‘Das Leben der Anderen’ - maar hij gaat toch toneel studeren in München.

Met de tv-film ‘Todesspiel’ (1997) breekt hij door bij het grote publiek. Hij speelt daarin RAF-terrorist Andreas Baader. De film is gesitueerd in 1977 en gaat over de ontvoering van de Duitse industrieel Schleyer door terroristen van de Rote Armee Fraktion.

In 2001 is Koch te zien als de ongelukkige schrijver Klaus Mann in de tv-serie ‘Die Manns - Ein Jahrhundertroman’, evenals ‘Todesspiel’ geregisseerd door Heinrich Breloer.

In 2005 werkt hij opnieuw samen met Breloer. Hij speelt Hitlers gespleten architect Albert Speer in de tv-serie ‘Speer und er’. Tussendoor krijgt hij lof voor zijn vertolking van Stauffenberg in de gelijknamige tv-film uit 2004. Stauffenberg was de generaal die in 1944 een aanslag pleegde op Hitler.

Koch is goed in het vertolken van ambivalente historische figuren. Hij maakt hun worstelingen met zichzelf zichtbaar en interesseert zich voor de manier waarop deze mensen zichzelf ervan overtuigen aan de goede kant te staan.

2006 is Kochs kroonjaar. In het Oscarwinnende ‘Das Leben der Anderen’ speelt hij toneelschrijver Georg Dreyman. Een ander succes dat jaar is zijn vertolking van de nazi Ludwig Müntze in de veelbesproken oorlogsfilm ‘Zwartboek’ van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. Müntze is een ‘goede nazi’ die verliefd wordt op de joodse Rachel, gespeeld door Carice van Houten, met wie Koch enige tijd ook in het echte leven een relatie heeft.

Na deze successen weet Koch verschillende rollen te bemachtigen in Amerikaanse en Engelse tv- en filmproducties.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger