Film:

Jürgen Vogel (1968)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Jürgen Vogel is een bekend gezicht in de Duitse film. Zijn handelsmerk is zijn onbeholpenheid. Herkenbaar zijn ook zijn ver uit elkaar staande tanden.Naast acteur is Vogel ook producent en scriptschrijver.

Jürgen Vogel (1968)
© Wikimedia/Ulrich Bendele/cc
Jürgen Vogel (rechts) in 'Kleine Dealer, grosse Traume' uit 1996.

Jürgen Vogel wordt in 1968 in Hamburg geboren en besluit op eigen kracht acteur te worden. In 1992 breekt hij door met de komische roadmovie ‘Kleine Haie’ van Sönke Wortmann. Vogel speelt bordenwasser Ingo die samen met twee vrienden naar München reist om auditie te doen op de toneelschool.

Na ‘Kleine Haie’ speelt Vogel in verschillende films, in de bioscoopen op tv, waar hij geregeld te zien is in Krimi’s. Bekend wordt hij vooral door zijn rol van de ongelukkig verliefde Ossi Jan Nebel in ‘Das Leben ist eine Baustelle’ (1997) van Wolfgang Becker. Vogel heeft ook een bijrol als Arthur von Eschenbach in het Tweede Wereldoorlog-epos ‘Rosentraße’ (2003) van Margarethe von Trotta. In 2006 valt hij op naast Daniel Brühl met de rol van levensgenieter in het komische drama ‘Ein Freund von mir’ van Daniel Schipper.

Vogels rol als de terminaal zieke autoverkoper Max in ‘Emmas Glück’ (2006) is erg ontroerend. Omdat Max niets meer te verliezen heeft, verduistert hij een fortuin en slaat hij op de vlucht in een gestolen auto. Hij duikt vervolgens onder bij de wereldvreemde varkenshoudster Emma.

Vogel speelt vaak mannen uit de arbeiderklasse die met hun leven worstelen. Hij doet dit naar eigen zeggen om zijn afkomst niet te verloochenen.

In 2005 speelt hij in de semi-documentaire 'Keine Lieder über Liebe'. Met de - in eerste instantie fictieve - Hansen Band uit de film gaat hij twee keer op toernee.

Vogel wint de Zilveren Beer, de tweede prijs op het internationale filmfestival van Berlijn voor 'Der freie Wille' (2006) waarin hij de hoofdrol speelt, maar die hij ook mede heeft geschreven en geproduceerd.

In 'Die Welle' (2008) speelt hij een leraar die een experiment uitvoert met zijn klas om te kijken hoe ver je kunt gaan met scholieren in het nabootsen van een fascistisch systeem. De film, gebaseerd op een waargebeurd Amerikaans experiment, wordt ook in het buitenland een succes. Vogel wordt genomineerd voor de European Film Award als beste acteur. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger