Film:

Franka Potente (1974)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Franka Potente wordt in één klap beroemd met de rol van Lola in ‘Lola rennt’ (1998). Niet alleen in Duitsland maar ook in Hollywood gaan daarna de deuren voor haar open.

Franka Potente (1974)
© Wikimedia/Smalltown Boy/cc
Franka Potente (links) kan als actrice in Duitsland en Hollywood aan de slag.

Franka Potente groeit op in de omgeving van Münster. Voor haar eerste optreden in de comedy ‘Nach fünf im Urwald’ (1995) van Hans-Christian Schmid wordt ze direct bekroond als beste jonge actrice. Potente speelt in de film een 17-jarig meisje dat wegloopt van huis.

In 1998 wordt Potente bekend bij het grote publiek door de internationale hitfilm ‘Lola rennt’. Haar toenmalige vriend regisseur Tom Tykwer zou de rol van Lola speciaal voor haar hebben geschreven. De film maakt van Potente een ster in binnen- en buitenland. Ze bewijst tegelijkertijd een actieheldin te kunnen zijn en gevoelige scènes te kunnen spelen.

In 2000 speelt Potente opnieuw in een Tykwer-film. In ‘Der Krieger und die Kaiserin’ is ze een verpleegster op zoek naar liefde. Een jaar later speelt Potente voor het eerst in een Hollywoodfilm aan de zijde van Johnny Depp. ‘Blow’ gaat over de opkomst en ondergang van de Amerikaanse drugshandelaar George Jung. Ook is Potente samen met Matt Damon te zien in twee Bourne-films, 'The Bourne Identity' (2002) en 'The Bourne Supremacy' (2004). In 'The Bourne Conspiracy'  (2008) doet Damon niet meer mee, Potente wel. In 2006 speelt ze met Moritz Bleibtreu in ‘Elementarteilchen’, de Duitse verfilming van het boek van Michel Houellebecq.

Potente en Tykwer gaan in 2002 uit elkaar. Twee jaar later vertrekt Potente uit Hollywood, omdat ze niet tevreden is met het rollenaanbod daar. Toch blijft ze terugkeren in Amerikaanse films en tv-series. Zo heeft ze bijvoorbeeld een aanzienlijke rol in de film ‘Che’ (2008), Steven Soderberghs portret van Che Guevara.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger