Film:

Til Schweiger (1963)
Acteurs, Duitsland 1990-2010

Til Schweiger wordt wel ‘de Duitse Tom Cruise’ genoemd. In de jaren negentig wordt hij populair in Duitsland door zijn rollen in comedy's. Inmiddels is hij ook producent, regisseur en scriptschrijver en speelt hij in Hollywoodproducties.

Til Schweiger (1963)
© Flickr.com/SpreePiX?cc
Acteur Till Schweiger bij de première van de Hollywoodproductie 'Inglorious Bastards'.

Tilman Valentin Schweiger wordt in 1963 geboren in Freiburg, doet vervangende dienstplicht in een ziekenhuis en gaat dan naar de toneelschool in Keulen. Terwijl hij op het toneel staat, verdient hij een centje bij met de nasynchronisatie van films. In 1991 krijgt hij een rol in de populaire soap ‘Lindenstraße’. Hoewel hij slechts sporadisch is te zien, krijgt hij veel fanmail.

Schweiger is de charmante loser in de misdaadkomedie ‘Ebbie’s Bluff’ (1993) en de notoire rokkenjager in de comedy ‘Der bewegte Mann’ (1994). Omdat hij steeds weer uit de kleren gaat, hebben critici het vooral over zijn Knackarsch (strakke kontje). In 1997 is hij co-scenarist en co-producent van de Duitse roadmovie ‘Knockin’ on Heaven’s Door’. De actiethriller ‘Der Eisbär’ (1998) markeert zijn debuut als regisseur.

Schweiger weet meerdere rollen in Hollywoodfilms te bemachtigen. Zo speelt hij een gestoorde Russische roulettespeler naast Emma Thompson en Alan Rickman in de misdaadthriller ‘Judas Kiss’ (1998). Ook speelt hij een rolletje in een van de Lara Croft-films. Hij is tevens te zien in de actiefilm ‘Driven’ (2001) met Sylvester Stallone en in ‘Deuce Bigalow – European Gigolo’ (2005).

In 2004 verhuist Schweiger vanuit de Verenigde Staten terug naar Duitsland. In 2005 volgt daar Schweigers regiestuk ‘Barfuss’. Hij is tevens de producent van deze film, heeft het script geschreven en speelt de hoofdrol. 'Barfuss' wint de Duitse tv- en mediaprijs Bambi. Ook 'Keinorhrhasen' (2007) is door Schweiger geschreven, geproduceerd en geregisseerd. Hij speelt in deze film samen met zijn vier kinderen. In 2009 maakt hij hierop een vervolg met 'Zweiohrküken'.

Schweiger spreekt daarnaast nog steeds stemmen in, zoals de stem van Kleiner Tiger in de tekenfilm ‘Oh, wie schön ist Panama’. In Quentin Tarantino’s succesvolle oorlogsfilm ‘Inglorious Bastards’ (2009) speelt hij een rol als Duitse soldaat.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger