Film:

Filmers op breukvlak van de tijd
Regisseurs, Duitsland 1990-2010

De meest in het oog springende regisseur van de hedendaagse Duitse cinema is Fatih Akin. Hij weet op indrukwekkende, geestrijke wijze de Duits-Turkse verhalen op de kaart te zetten, met als voorlopig hoogtepunt ‘Gegen die Wand’.

Filmers op breukvlak van de tijd
© Wikimedia/Nicolas Genin/cc
Fatih Akin (links) is een succesvolle Duitse regisseur.

Het succes van Tom Tykwer bleef er een tijdlang enigszins bij achter. De afgelopen jaren maakte hij een aantal internationale producties zoals 'Perfume: The Story of a Murderer' (2006), naar het boek 'Das Parfum' van Patrick Süskind, en 'The International' (2009). Deze films werden matig ontvangen, zeker in vergelijking met zijn expliciet Duitse films ‘Winterschläfer’ en ‘Lola rennt’. Veel filmliefhebbers hopen dat Tykwer zal terugkeren naar de bron: de Duitse film.

Wat Florian Henckel von Donnersmarck betreft wordt met spanning naar de toekomst gekeken. Het bejubelde en Oscarwinnende ‘Das Leben der Anderen’ (2006) was nog maar zijn debuut.

Met vrouwelijke regisseurs is het - zoals overal ter wereld - karig gesteld. Caroline Link wist zich met Oscarwaardig werk in de kijker te spelen. Daarnaast maakt Marharethe von Trotta, in de jaren zeventig en tachtig al een gevierd regisseur, ook nog steeds succesvolle films.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger