Film:

Tom Tykwer (1965)
Regisseurs, Duitsland 1990-2010

Tom Tykwer is een creatieve duizendpoot die zijn internationale doorbraak beleeft met ‘Lola rennt’ (1998). Daarna maakt hij ook internationale films, zoals 'The International' (2009), al worden de niet met hetzelfde enthousiasme ontvangen als zijn Duitse films.

Tom Tykwer (1965)
© Flickr/Cien de Cine/cc

Tom Tykwer groeit op in Wuppertal. Hij wil films maken, meldt zich overal aan, maar wordt nergens aangenomen. Als jonge cinefiel verhuist hij naar Berlijn waar hij programmeur van een filmtheater wordt. Tussendoor maakt hij korte films.

Zijn speelfilmdebuut ‘Die tödliche Maria’ (1993) is een psychologische thriller waarin zijn fascinatie voor horrorfilms doorklinkt. Rondom de mishandelde huisvrouw Maria schept Tykwer een duistere wereld. Tykwer sleept verschillende prijzen voor zijn debuut in de wacht.

De film ‘Winterschläfer’ (1997) is geliefd bij het jonge filmhuispubliek. In de thriller gaat een man op zoek naar degene die de dood van zijn dochtertje heeft veroorzaakt. Tykwer valt met deze Alpen-Alptraum opnieuw in de prijzen. Met ‘Lola rennt’ (1998) breekt hij definitief door.

Volgens Tykwer zelf is het liefdesdrama ‘Der Krieger und die Kaiserin’ (2000) zijn beste film tot dan toe. Actrice Franka Potente, met wie hij een aantal jaar een relatie heeft, speelt net als in 'Lola rennt' de hoofdrol, maar de film is niet zo’n succes. Vervolgens bewerkt en verfilmt Tykwer een script van de overleden regisseur Krysztof Kieslowski. Het resultaat is ‘Heaven’ (2002) waarin een vrouw op zoek gaat naar de moordenaar van haar man. De hoofdrol wordt gespeeld door Cate Blanchett. Ook deze film wordt wat lauwtjes ontvangen.

Na een pauze keert Tykwer terug met ‘Perfume’ (2006), de ambitieuze verfilming van Patrick Süskinds beroemde roman. Het gaat om een internationale productie met steracteurs Dustin Hoffmann en Alan Rickman, maar opnieuw stelt Tykwer teleur. De film heeft wel commercieel succes maar artistiek gezien valt hij tegen.

Tykwers Hollywoodproductie 'The International' (2009), over de illegale activiteiten van een machtige grote bank, is heel actueel midden in de financiële crisis. Het is de openingsfilm van het internationale filmfestival de Berlinale dat jaar.

Tykwer manifesteert zich verder als scenarist, componist en producent. Samen met producent Stefan Arndt en de regisseurs Dani Levy en Wolfgang Becker richt hij in 1994 X Filme Creative Pool op. In 2000 wordt daar het distributiebedrijf X-Verleih aan toegevoegd waardoor Tykwer & co. voortaan optimale zeggenschap hebben over hun werk.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger