Film:

Florian Henckel von Donnersmarck (1973)
Regisseurs, Duitsland 1990-2010

De boomlange graaf Florian Henckel von Donnersmarck wint met zijn speelfilmdebuut ‘Das Leben der Anderen’ (2006) naast vele andere prijzen direct een Oscar. Zijn tweede film 'The Tourist' (2010) is een Hollywoodproductie.

Florian Henckel von Donnersmarck (1973)
© Flickr.com/bettinan/cc

Florian Maria Georg Christian Graf Henckel von Donnersmarck wordt in 1973 geboren in Keulen als telg van oud-Silesische adel. Zijn vader is manager bij Lufthansa, waardoor het gezin om de zoveel jaar moet verhuizen. Henckel von Donnersmarck groeit op in New York, Frankfurt am Main en Berlijn. Hij doet eindexamen in Brussel en verblijft daarna twee jaar in Sint Petersburg. In Oxford studeert hij economie, filosofie en politieke wetenschappen, maar stapt midden jaren negentig over naar de hogeschool voor film en tv in München. Daar maakt hij een aantal korte films, waaronder 'Dobermann' (1999), die hem een plaats in de Universal Studios Filmmasters Program in Hollywood oplevert.

'Das Leben der Anderen' is de eerste speelfilm die hij maakt en vertelt het verhaal van Stasi-spion Gerd Wiesler (Ulrich Mühe). Die moet het kunstenaarspaar Dreyman (Sebastian Koch) en Sieland (Martina Gedeck) in de gaten houden. Terwijl hij hen afluistert, maakt jij kennis met hun leven, met Bertolt Brecht en met ‘Die Sonate vom guten Menschen’ van componist Gabriel Yared. Als Dreyman dit pianostuk heeft gespeeld, verzucht hij: “Kan iemand die deze muziek écht hoort, een slecht mens zijn?”

De regisseur zelf denkt dat deze universele vragen over het slechte en het goede in mensen, over liefde, trouw en verraad het publiek naar de film trokken. Daarnaast is het succes te verklaren omdat Henckel von Donnermarck de eerste speelfilm maakte die in detail het politieke systeem toont dat de verhoudingen tussen mensen in Oost-Duitsland zo verziekte.

Henckel von Donnersmarck woont met zijn vrouw en drie kinderen in Los Angeles. Daar maakt hij de opviolger van 'Das Leben der Anderen', zijn tweede speelfilm 'The Tourist' (2010) met hoofdrollen voor Hollywoodsterren Angelina Jolie en Johnny Depp.

Actualisatie 2019: De derde film van Florian Henckel von Donnersmarck, Werk ohne Autor, kreeg een Oscarnominatie als beste buitenlandse film. Meer over deze film op Duitslandweb  


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger