Film:

Caroline Link (1964)
Regisseurs, Duitsland 1990-2010

Regisseuse Caroline Link krijgt direct veel lof voor haar eerste twee speelfilms. Ze weet zelfs twee Oscarnominaties in de wacht te slepen, waarvan ze er één ook verzilvert.

Caroline Link (1964)
© dpa/picture-alliance
Caroline Link (tweede van links) kreeg een Oscar voor haar film 'Nirgendwo in Afrika'.

Caroline Link wordt in 1964 geboren in Bad Nauheim in Hessen. Haar speelfilmdebuut ‘Jenseits der Stille’ (1996) - over een meisje met dove ouders - is direct een groot succes. De film trekt ruim een miljoen bezoekers en wordt genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. De prijs gaat uiteindelijk overigens naar ‘Karakter’ (1997), de Bordewijk-verfilming van de Nederlandse debutant Mike van Diem.

Link verfilmt in 1999 het kinderboek van Erich Kästner ‘Pünktchen und Anton’. Twee jaar later sleept ze opnieuw een Oscarnominatie in de wacht met ‘Nirgendwo in Afrika’. De film is gebaseerd op de ervaringen van schrijfster Stefanie Zweig die in 1938 met haar joodse familie naar Kenia vluchtte. Dit keer krijgt Link de Oscar wel, en daarmee is ze de tweede vrouw die een Oscar wint voor beste buitenlandse film. De eerste winnares was de Nederlandse regisseuse Marleen Goris met haar epos ‘Antonia’ (1995).

Links partner is de twaalf jaar oudere regisseur Dominik Graf. Ze leerde hem kennen toen ze in de jaren tachtig assistente was bij een van zijn films.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger