‘Ik ben trots op Dresden’
Interview met Kai Schulz over Dresden

Achtergrond - 14 mei 2008

(14 mei 2008) Dresden is een stad met historie. De geschiedenis gaat terug tot de dertiende eeuw, de stad heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog en is onderdeel geweest van de DDR. Toch straalt de stad als nooit tevoren. Het historische centrum is herbouwd en de economie trekt op. Kai Schulz, de persvoorlichter van de burgemeester Dr. Lutz Vogel, laat ons kennismaken met zijn stad.

Judith in gesprek met persvoorlichter Kai Schulz. Afbeelding: DIAKai Schulz is een vrolijke en enthousiaste man en komt oorspronkelijk uit Niedersachsen in het westen van Duitsland. Hij besloot te gaan studeren in Dresden en is eigenlijk nooit meer weggegaan. Na eerst een tijd als politiek redacteur gewerkt te hebben is hij aan de slag gegaan als persvoorlichter voor de gemeente Dresden.

Hiernaast is hij ook nog chef van de internationale betrekkingen. “We hebben een stedenband met Rotterdam, dus ik reis vaak naar deze stad. We doen veel met onze stedenband. We hebben bijvoorbeeld een filmfestival in Dresden waar Rotterdam in bijdraagt, maar we wisselen ook scholieren uit. Ja, we hebben een intensive band met deze geweldige stad.”

Omstreden brug

Op dit moment is er een discussie over de bouw van de Waldschlösschenbrücke. Er is besloten om deze brug te bouwen, maar de bouw is vertraagd. Schulz vertelt ons waarom: “Er zijn veel conflicten met burgers die tegen de bouw zijn. We hebben uiteindelijk besloten er een referendum over te houden. 67% van de inwoners heeft vóór gestemd en daarom hebben we besloten met de bouw door te gaan. Toch doet de organisatie UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) heel erg moeilijk over de bouw. Ze willen ons zelfs de werelderfgoed-titel afnemen als we de bouw doorzetten. Het is een erg moeilijke situatie.”

Het Dresdener Elbedal staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Afbeelding: Purple Cloud, www.flickr.comDe stad werd een alternatief geboden om over te gaan tot het bouwen van een tunnel, alleen is dit voorstel afgewezen. “We hebben al miljoenen uitgegeven aan de bouw van de brug, als we overgaan tot het bouwen van een tunnel zal al dit geld verloren gaan. Dat willen we de burgers niet aandoen.”

Een stukje cultuur

Supporters bij een wedstrijd van Dynamo Dresden. Afbeelding: srmurphy, www.flickr.comOp voetbalgebied gaat het ook minder met Dresden. Dynamo Dresden speelt in de derde divisie van Duitsland. De club heeft onlangs bekend moeten maken bijna failliet te zijn, maar het is nog niet het einde: “De jaren ’80 waren gouden jaren voor de club, daarna is het bergafwaarts gegaan. Toch is Dynamo een stukje cultuur geworden in onze stad. Daarom hebben we als stad besloten de club een lening te geven, zodat ze meer kans maken. Ook kunnen ze dan een nieuw stadion bouwen.”

Het stadion zal niet het enige zijn wat gebouwd gaat worden in Dresden: “We gaan ook nieuwe scholen bouwen. De openbare scholen zijn vervallen en moeten gerenoveerd worden. Dit zal ons veertig tot zestig miljoen euro per jaar kosten. Dat is veel geld voor een stad zoals Dresden, maar we willen graag investeren in de jeugd.”

Vechtlustig

Investeren in de jeugd is een belangrijk gegeven. Het gaat goed met Dresden. De economie trekt op, er is weinig werkloosheid, er wonen veel studenten en vorig jaar was er zelfs een teken van bevolkingsgroei. Dit is niet slecht voor een stad die voorkomt uit het voormalig DDR. Waarom lukt het Dresden wel wat andere steden niet lukt? “Dresdenaren zijn heel erg trots op hun stad. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een van de mooiste steden van Europa en leefde het van roem. Nadat alles gebombardeerd was, heeft men het met eigen handen weer opgebouwd. Ze zijn vechtlustig, maar tegelijk ook erg vriendelijk en open.”

Dat Dresdenaren bekend staan om hun openheid en vriendelijkheid valt te zien als je naar het toerisme kijkt. Dresden is een van de grootste toeristensteden van Duitsland. “Dresden heeft de toerist gewoon teveel te bieden. We hebben bijvoorbeeld een geweldige architectuur.”

Schulz vindt dat niet alleen gebouwen in Dresden iets te bieden hebben. Ook geeft hij veel om het landschap: “Zeg nou zelf, als je op een groot grasveld, midden in de stad, bij de rivier de Elbe staat met zoveel ruimte dat je de rivier gewoon beleeft, dan wil je toch nergens anders meer heen?”

Judith Wieffering zit in de redactie van de Scholierenpagina van het Duitslandweb. Ze zit in 5 VWO van het Dalton Voorburg.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger