Duits-Engelse verzoening in Dresden
Nieuwsflash

Achtergrond - 22 juni 2004

Tien jaar en één maand na het plaatsen van de eerste steen, krijgt de Frauenkirche in Dresden vandaag haar oorspronkelijke uiterlijk terug. Nadat de Engelsen de beroemde kerk bij de bombardementen op de stad aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in puin legden, is het mede dankzij hulp uit datzelfde Engeland mogelijk geworden de kerk in zijn originele staat te laten herrijzen. "Het voorbeeld van Dresden laat op indrukwekkende wijze zien, hoe verzoening er uit kan zien", aldus de Britse ambassadeur in Duitsland.

In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd Dresden hevig gebombardeerd door Engelse bommenwerpers, waarbij ook de barokke Frauenkirche niet werd gespaard. De kerk, die dateerde uit het midden van de achttiende eeuw, werd bijna compleet verwoest.

Na de val van de Muur begon men volgens het principe van de 'archeologische reconstructie' de Frauenkirche in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Daarmee krijgt hij ook zijn beroemde 'stenen klok' terug, de karakteristieke zandstenen koepel, met daarop een koperen torenkap en een vergulden, acht meter hoog, koepelkruis. De financiering van die 'stenen klok' komt uit een Engels fonds, de Dresden Trust, waarvan een neef van koningin Elizabeth II, de hertog van Kent, beschermheer is.

Daarmee levert Groot-Britannië niet alleen een financiële bijdrage - rond één miljoen euro op een totaal van 130 miljoen - maar vooraal een symbool van verzoening tussen de oude oorlogsvijanden. Het koepelkruis heeft de Dresden Trust in Engeland zelf laten vervaardigen. Leidinggevende zilversmid was de zoon van één van de piloten, die Dresden in 1945 bombardeerden.

Vandaag moet de Frauenkirche zijn oorspronkelijke hoogte van méér dan 91 meter terugkrijgen, wanneer de torenkap met het kruis op de koepel geplaatst wordt. Dat zal gebeuren tijdens een mis in de open lucht, waarbij dertigduizend man worden verwacht. Bovendien is een aantal mensen uitgenodigd, onder wie de hertog van Kent zelf, om de symbolische verzoening van Engeland en Duitsland luister bij te zetten.

De ceremonie van vandaag ontlokte aan Sir Peter Torry, de Britse ambassadeur in Duitsland in de Sächsische Zeitung het commentaar, dat we "dankbaar mogen zijn, dat het Europa, dat we hebben opgebouwd, een herhaling van de waanzin die Europa in de eerste helft van de twintigste eeuw in haar greep hield, onmogelijk maakt. We hebben van de fouten uit het verleden geleerd en een betere wereld voor de komende generaties geschapen."

Die Welt
Die Vollendung der Frauenkirche

Sächsische Zeitung
Symbol der Versöhnung

Auf der Suche nach dem besten Blick zur Frauenkirche

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger