Schröder bij herdenking in teken van verzoening
Nieuwsflash

Achtergrond - 7 juni 2004

(7 juni 2004) Als eerste Duitse regeringsleider was Gerhard Schröder gisteren aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië. De Franse president Chirac ontving zijn Duitse collega bijzonder hartelijk. Tijdens de centrale herdenking 's middags in Arromanches noemde Chirac in aanwezigheid van meer dan twintig regeringsleiders de relatie met Duitsland een voorbeeld voor de wereld, dat laat zien dat een weg naar de vrede altijd mogelijk is.

Chirac maakte van de herdenking een toneel van de Frans-Duitse vriendschap. "Op deze dag van herdenking en hoop ontvangen de Fransen u meer dan ooit als vriend. Zij ontvangen u als broer", zei Chirac tegen Schröder tijdens de gezamenlijke herdenking 's avonds in Caen. Schröder benadrukte in zijn rede de Duitse verantwoordelijkheid ten opzichte van de geschiedenis en van de samenwerking tegen oorlog en terrorisme. "Europa heeft zijn les geleerd en zeker wij Duitsers zullen deze les niet verdringen." Volgens Schröder hebben de littekens van twee wereldoorlogen de Duitsers een voortdurende plicht opgelegd: racisme, antisemitisme en totalitaire ideologieën weerstaan. "Europa draagt de verantwoordelijkheid dat oorlogsvoering, oorlogsmisdaden en terrorisme ook elders in de wereld geen kans krijgen." Maar de Duitsers zijn niet zomaar bereid naar militaire middelen te grijpen, aldus de bondskanselier. "Wij in Duitsland weten wie zich schuldig gemaakt hebben aan de oorlog. Laten we deze herdenkingsdag gebruiken om ons vredeswerk voort te zetten."

Voor het begin van de herdenkingsbijeenkomsten legde Schröder in een stille ceremonie twee kransen op de Britse begraafplaats Ranville. Eerst herdacht hij de 2200 Engelse gevallenen die daar begraven liggen, om vervolgens stil te staan bij het graf van een onbekende Duitse soldaat. In totaal liggen 322 Duitse soldaten op deze begraafplaats. "Duitse soldaten vielen, omdat ze in een moorddadige veldtocht ter onderdrukking van Europa werden gezonden. Maar in hun dood waren alle soldaten over de fronten heen verbonden - in de rouw van hun ouders en echtgenotes, broers, zussen en vrienden. Wij buigen voor hun pijn", zo sprak de bondskanselier. Hij weigerde de grootste Duitse soldatenbegraafplaats in Normandië, La Chambe, te bezoeken, omdat daar ook soldaten van de Waffen SS begraven zijn.

Tien jaar geleden was Schröders voorganger Helmut Kohl uitgenodigd om de D-Day herdenking bij te wonen, maar die vond het toen nog te vroeg om te gaan. Op D-Day, op 6 juni 1944, landden duizenden vooral Britse en Amerikaanse strijdkrachten op de kust van Normandië. Hiermee werd de nederlaag van nazi-Duitsland en het einde van de Tweede Wereldoorlog ingeluid. Tijdens de strijd in Normandië kwamen in 1944 60 duizend geallieerde en 75 duizend Duitse soldaten om het leven. Ook stierven 20 duizend Franse burgers.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Es ist ein guter Tag" Deutschland dankt

Süddeutsche Zeitung
Im Zeichen der Aussöhnung

Der Spiegel
Im Zeichen der Versöhnung

Die Welt
Historisches Zeichen der Versöhnung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger