Artikelen
Uitleg over de thema's van de stellingen
Achtergrond - 1 november 2005
BTW
Net als in Nederland bestaan in Duitsland twee BTW-tarieven. Het lage BTW-tarief is 6 procent. Dit tarief geldt voor artikelen die tot de basisbehoeften worden gerekend, zoals levensmiddelen. Het BTW-tarief op alle andere artikelen ligt bij 16 procent.
Lees meer
StemWijzer Duitsland
Achtergrond - 1 november 2005 Op zondag 18 september ging Duitsland naar de stembus. Als je wilt weten waar de verschillende partijen voor staan - en welke partij op…
Lees meer
Oskar Lafontaine
Achtergrond - 1 november 2005
Samen met Gregor Gysi, met wie hij het nieuwe verbond Die Linke aanvoert, valt Oskar Lafontaine momenteel zijn oude partij aan van links – en scoort. De vroegere voorzitter van de SPD heeft zich opgeworpen als leider van de grote schare Duitse werklozen, ontevreden vakbondslui en verbitterde SPD’ers. Mensen die zich zien als slachtoffers van kanselier Schröders hervormingen.
Lees meer
Gregor Gysi
Achtergrond - 1 november 2005
“We zijn terug en sterker dan ooit’’. Lijsttrekker Gregor Gysi kan zijn geluk niet op. Drie jaar geleden leek zijn partij, de PDS, ten dode opgeschreven. Nu komen de postcommunisten, inmiddels omgedoopt tot Die Linkspartei, samen met de SPD-splinter WASG misschien wel op 11 procent van de stemmen. Voor de briljante schelm Gysi de beste – en misschien wel laatste – kans om zijn grootste wens in vervulling te laten gaan: de verankering van zijn partij in heel Duitsland.
Lees meer
Guido Westerwelle
Achtergrond - 1 november 2005 "De FDP zit in een crisis – en die crisis heet Guido Westerwelle", schreef het weekblad Stern begin dit jaar. Westerwelle leek…
Lees meer
Gerhard Schröder
Achtergrond - 1 november 2005
Wat is er geworden van de man die ooit vol jeugdig elan aan het hek van het Kanzleramt rammelde met de woorden "Ich will hier rein?" Zeven jaar op het pluche vertroebelen de onbevangen blik van kiezers en media op kanselier Gerhard Schröder (SPD) – ook bij de door hemzelf bewerkstelligde vervroegde verkiezingen.
Lees meer
Als verkiezingswaarnemer in Duitsland
Achtergrond - 1 november 2005
Sinds de jaren zeventig geeft de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) buitenlandse wetenschappers de kans de Duitse Bondsdagverkiezingen van dichtbij mee te maken. Een groep van twintig tot dertig wetenschappers woonde in de laatste week voor de verkiezingen verschillende bijeenkomsten en debatten bij, verspreid over heel Duitsland. In Berlijn maakten de genodigden ten slotte de verkiezingsnacht vanuit het hart van de Bondsrepubliek mee.
Lees meer
Aan het eind van hun Latijn
Achtergrond - 1 november 2005
Als bij de Bondsdagverkiezingen in september rood-groen het veld moet ruimen, dan betekent dit het eind voor de zogenaamde generatie '68 in de Duitse politiek. Zijn de idealen van deze generatie in Duitsland uitgewerkt?
Lees meer
CSU scoort in Beieren met wij-gevoel
Achtergrond - 1 november 2005
Terwijl de CDU/CSU-fractie op federaal niveau hard werkt om haar voorsprong op de regeringspartijen te behouden, haalt de Christlich Soziale Union (CSU) in Beieren stemmenaantallen, die associaties oproepen met een eenpartijstaat. Dit succes berust op een paar eenvoudige, maar sterke mechanismen, waarin gevoelens een grotere rol spelen dan inhoudelijke verschillen. De CSU wil volgens haar slogan “dichter bij de mensen” zijn. Aan de achterban is dat duidelijk te merken. Een verslag van één week CSU-campagne in München.
Lees meer