Artikelen

Gaat het roer om?

Achtergrond - 1 november 2005
Als de huidige peilingen representatief zijn voor de daadwerkelijke verkiezingen, nemen de oppositiepartijen CDU/CSU en FDP het regeringsstokje over van SPD en Bündnis 90/Die Grünen. Wordt het in dat geval een “Wende-zum-weiter-so” zoals het Duitse weekblad Die Zeit schrijft? Waarom Schröders partij er slecht voorstaat en welke mogelijke gevolgen een regeringswissel heeft.

Lees meer

Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

Achtergrond - 1 november 2005
De Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is –…

Lees meer

Die Linkspartei.PDS

Achtergrond - 1 november 2005
Die Linkspartei.PDS is een op 15 juni 2005 opgericht, linksgeoriënteerd samenwerkingsverbond tussen de nieuwe, West-Duitse partij…

Lees meer

Kleine partijen in Duitsland

Achtergrond - 1 november 2005
APPD De APPD, de Anarchistische Pogo-Partei Deutschlands, is de partij voor werkschuwe,…

Lees meer

Bündnis 90/Die Grünen

Achtergrond - 1 november 2005
Bündnis 90/DieGrünen is ontstaan in 1990 door het samengaan van Die…

Lees meer

Union (CDU/CSU)

Achtergrond - 1 november 2005
Verkiezingsprogramma De CDU wil de rood-groene regering aflossen met een hervormingsprogramma dat verder gaat dan dat van de huidige regering. De christen-democraten willen net als de regering vasthouden aan de hervormingswetten Hartz IV, maar anders dan de regering-Schröder willen zij bijvoorbeeld het ontslagrecht verder versoepelen ten gunste van werkgevers. Ook wil de CDU de bedrijfsbelasting beëindigen. Op belastingterrein streeft de partij op termijn naar een systeem met heffingspercentages voor de inkomstenbelasting tussen de 12 en 39 procent. Hiernaast is de partij van plan om de BTW te verhogen van 16 naar 18 procent.

Lees meer

Freie Demokratische Partei (FDP)

Achtergrond - 1 november 2005
De FDP staat onder leiding van de vroegere advocaat Guido Westerwelle. Hij kreeg na de vorige verkiezingen,…

Lees meer

Thema: Sociaal stelsel

Achtergrond - 1 november 2005
Speerpunt van het beleid van de regering Schröder vormden de hervorming van het Duits sociaal stelsel en de arbeidsmarkt (Agenda 2010). De poging van de regering om de loonkosten te verlagen, had ook vergaande gevolgen voor degenen die niet meer deel uitmaken van de beroepsbevolking: een belangrijk punt op de agenda was de herstructurering van de oudedagsvoorzieningen. De ingrijpende hervormingen van het sociaal stelsel zullen hoe dan ook na de verkiezingen worden voortgezet, maar de partijen hebben verschillende voorstellingen over het karakter van deze veranderingen.

Lees meer

Thema: Immigratie/veiligheidsbeleid

Achtergrond - 1 november 2005
Op 1 januari 2005 trad in Duitsland een nieuwe immigratiewet in werking, die voor het eerst de komst van immigranten van buiten de Europese Unie wettelijk regelde. De onderhandelingen die tot de wet leidden, hadden meerdere jaren in beslag genomen. SPD en CDU lagen met elkaar overhoop over de vraag hoe restrictief het immigratiebeleid moest worden. Met de aanslagen van 11 september 2001 en 11 maart 2004 werd het immigratiedebat steeds meer een discussie over binnenlandse veiligheid.

Lees meer

Thema: Arbeidsmarkt

Achtergrond - 1 november 2005
Het creëren van arbeidsplaatsen is een kernpunt in alle verkiezingsprogramma’s. Een belangrijke vraag hierbij vormt de voortzetting van de door de regering-Schröder onder de titel Agenda 2010 aangezwengelde hervormingen van arbeidsmarkt en sociaal stelsel.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger