Jaaroverzicht 2009: deel 3
Juli-september

Achtergrond - 23 december 2009

Het debat over kernenergie laait weer op, in Afghanistan vallen tientallen burgerslachtoffers bij een Duitse luchtaanval op Kunduz en Duitsland gaat naar de stembus. Deel 3 van het jaaroverzicht 2009 van Duitslandweb.nl zet de opvallende gebeurtenissen in Duitsland van het derde kwartaal op een rij.

Jaaroverzicht 2009: deel 3
© Afb.: Duitslandweb, flickr.com
Op 27 september kiezen de Duitsers een nieuwe regering. CDU en FDP mogen gaan regeren.

Kernenergiedebat laait op

Na een storing in een kerncentrale bij Hamburg begin juli laait de Duitse discussie over kernenergie weer op. Het wordt een belangrijk verkiezingsthema. In 2002 besloten SPD en Groenen alle Duitse kerncentrales op termijn te sluiten. De nieuwe regering van CDU en FDP besluit na de verkiezingen de kerncentrales langer open te houden.

Porsche en VW

De bedoeling was dat Porsche Volkswagen zou overnemen, maar in juli blijken de rollen omgedraaid en lijft VW na een jarenlange strijd de sportwagenfabrikant in. Porsche-topman Wendelin Wiedeking verlaat het strijdtoneel met een afkoopsom van 50 miljoen euro.

Maanmissie

Als de CDU en de FDP de verkiezingen winnen, willen ze een Duitse missie naar de maan. Dat zeggen de partijen in juli. Ze zijn geïnspireerd door de viering van de veertigste verjaardag van de Amerikaanse maanlanding. Hoewel CDU en FDP de verkiezingen inderdaad winnen, komt het onderwerp niet meer aan de orde. Er is in deze crisistijden geen geld voor. Dat was ook de reden waarom de maanmissie in 2008 was stopgezet.

Wapenhandelaar Schreiber uitgeleverd

De Duitse wapenhandelaar Karlheinz Schreiber (73) wordt in augustus door Canada uitgeleverd aan Duitsland. Hij moet terechtstaan voor belastingontduiking, corruptie en zijn betrokkenheid bij de CDU-zwartgeldaffaire in de jaren negentig. Zo nam toenmalig CDU-partijvoorzitter, tegenwoordig minister van Financiën Wolfgang Schäuble een illegale gift van honderdduizend mark van Schreiber aan.

90 jaar Bauhaus

Het is revolutionair, tijdloos en vooral functioneel design. Duitsland staat in 2009 uitgebreid stil bij de negentigste verjaardag van Bauhaus, met tentoonstellingen in Dessau, Weimar en Berlijn. De Duitse hoofdstad biedt de grootste expositie ooit aan de Duitse architectuur- en designstroming gewijd, met onder meer werken van het New Yorkse Museum of Modern Art.

Duitsland ratificeert ‘Lissabon’

Na een heftig debat in de Bondsdag eind augustus besluit Duitsland het Verdrag van Lissabon te ratificeren. Daarvoor moet wel Duitse wetgeving worden aangepast. Het verdrag uit 2007 moet de EU slagvaardiger maken door onder meer het Europees parlement meer macht te geven en te streven naar een gezamenlijk Europees buitenlands beleid. In oktober stemmen ook Ierland en Polen in met ‘Lissabon’.

Kunduz-affaire

Op 3 september vindt een luchtaanval onder Duits commando plaats in het Afghaanse Kunduz. Daarbij komen tientallen burgerslachtoffers om het leven. Duitsland beweert in eerste instantie dat er alleen Taliban-strijders zijn gedood. Het leidt in november tot het vertrek van de staatssecretaris van Defensie, de hoogste Duitse generaal en uiteindelijk ook van de verantwoordelijke minister Jung. Zijn opvolger Zu Guttenberg komt eveneens onder vuur te liggen en inmiddels wordt onderzocht in hoeverre Steinmeier (SPD), destijds minister van Buitenlandse Zaken, op de hoogte was.

Bondsdagverkiezingen

Op 27 september winnen de CDU en de FDP de Duitse Bondsdagverkiezingen na een campagne die maar niet spannend wilde worden. De SPD lijdt de zwaarste nederlaag uit haar geschiedenis. Zwart-geel vormt een nieuwe regering en maakt daarmee een einde aan vier jaar Grote Coalitie van CDU en SPD, die voornamelijk gekenmerkt werd door ruzie en moeizame besluiten. Merkel blijft kanselier, FDP-leider Westerwelle wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger