'Homowereld verwacht weinig van Westerwelle'
'Männer'-redacteur over homoseksuele FDP-leider

Achtergrond - 29 september 2009

FDP-leider Guido Westerwelle geldt als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken sinds zondag duidelijk werd dat de liberale partij in de regering komt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, zegt Johannes Arens, politiek redacteur van de Duitse homoglossy Männer. “Zeker niet in een coalitie met de CDU/CSU.”

'Homowereld verwacht weinig van Westerwelle'
© 'Männer'
Guido Westerwelle op de cover van het septembernummer van Männer

“Ik ben heel benieuwd wat er uit de coalitieonderhandelingen komt”, zegt Arens. “Zowel binnen de CDU/CSU als binnen de FDP zijn heel wat mensen die het eng zouden vinden als er een openlijk homoseksuele minister op Buitenlandse Zaken terecht komt. Bovendien is Karl-Theodor zu Guttenberg van de CSU, nu nog minister van Economische Zaken, ook een serieuze kandidaat.”

Arens, die vloeiend Nederlands spreekt, interviewde Westerwelle voor het septembernummer van Männer (zie foto). Toen kwam een mogelijk ministerschap van Buitenlandse Zaken ook ter sprake, maar Westerwelle hield zich zeer op de vlakte. “Hij wilde daar niets over zeggen”, zegt Arens. Dat is opmerkelijk omdat de FDP-leider al jaren roept dat hij Buitenlandse Zaken ambieert. “Maar hij kan ook heel goed op Economische Zaken of Financiën terechtkomen”, aldus Arens.

Coming-out

Westerwelle kwam in 2004 voor het eerst uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Toen bekleedde hij al zeker tien jaar topfuncties binnen zijn partij. Daarna is hij geen voorvechter van homorechten geworden. Dat wordt hem in de Duitse homowereld wel kwalijk genomen, zegt Arens. “Veel mensen vinden hem te conservatief en zeggen dat zijn coming-out te laat was.”

In het interview in Männer zegt Westerwelle dat zijn geaardheid voor hem een privé-aangelegenheid is, vertelt Arens. “Hij vindt het voldoende als mensen op hem als openlijk homoseksuele politicus stemmen. Hij ziet het niet als zijn specifieke taak om voor homorechten op de barricades te staan. Hij wil een politicus voor iedereen zijn.”

“In het interview zegt hij letterlijk: ‘We leven ons leven niet om iets in een etalage aan te prijzen, maar omdat ons leven iets vanzelfsprekends is.’ Maar dat leven is natuurlijk helemaal niet vanzelfsprekend”, zegt Arens. “Zeker niet in een coalitie met de CDU/CSU.”

Homo-emancipatie

 Toch heeft Westerwelle zich wel degelijk ingezet voor adoptie door homostellen en gelijkstelling van hetero- en homohuwelijk. Op het gebied van homo-emancipatie valt in Duitsland ook nog wel wat te winnen. Zo mogen homoseksuele paren niet adopteren en worden ze belastingtechnisch achtergesteld.

“Maar alle Duitse partijen zetten zich in voor het homohuwelijk hoor, behalve de CDU/CSU”, zegt Arens. “Vooral in de CSU zie je homofobe tendensen. Seehofer (de CSU-minister-president van Beieren, red.) heeft Westerwelle bijvoorbeeld wel eens denigrerend een lichtmatroos genoemd.”

Arens vermoedt dat dergelijke homofobe reacties nu toenemen. Direct na de verkiezingsuitslag was er al een klein relletje omdat een SPD’er uit Duisburg had gezegd dat hij geen homoseksuele minister van Buitenlandse Zaken wil. Voor de verkiezingen had Die Linke in Sleeswijk-Holstein een satirisch bedoelde flyer over Westerwelle verspreid waarin het om zijn geaardheid ging, vertelt Arens.

Wegbereider

Makkelijk wordt het niet voor Westerwelle als hij minister van Buitenlandse Zaken wordt, denkt de politiek redacteur. Hoe moet dat als hij landen bezoekt waar homoseksualiteit strafbaar is? Vorig jaar kwam de FDP-leider nog in opspraak toen hij zei dat landen waar vrouwen- en homorechten zwaar werden geschonden, geen ontwikkelingshulp meer moeten krijgen.

“Dat is hem door de minister van Ontwikkelingszaken, Wieczorek-Zeul van de SPD, behoorlijk kwalijk genomen. Die noemde dat koloniaal gedrag van Westerwelle, omdat hij zijn maatstaven aan een ander land probeerde op te leggen.”

Dat Duitsland nu een openlijk homoseksuele minister krijgt, vindt Arens goed. “Over minister Schavan (CDU) van Onderwijs wordt al jaren gezegd dat ze lesbisch is, maar zij zegt daar zelf niets over.” Toch had hij liever een andere verkiezingsuitslag gezien. “Een neoliberale partij in de regering midden in de crisis vind ik moeilijk. Ik had liever een rood-groene regering gehad. Die Grünen zijn de enige echte homo-emancipatie partij.”

“Maar wie weet kan Westerwelle wel de wegbereider zijn voor de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit”, zegt Arens. Deze SPD’er is misschien wel de meest openlijk homoseksuele politicus van Duitsland. “Die wordt over vier jaar dan misschien zelfs wel kanselier.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger