
Debat over omgang met AfD in de Bondsdag
Kort nieuws - 16 april 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebNu de AfD de tweede partij in het Duitse parlement is, moet ze ook voorzitters voor Bondsdagcommissies kunnen leveren, vindt een aantal CDU-politici. Tot nu toe werd de AfD zo veel mogelijk buiten officiële parlementsfuncties gehouden. Maar dat is niet vol te houden, vinden de CDU’ers. Aanstaand coalitiepartner SPD is hier fel tegen en ook binnen de CDU stuit het voorstel op kritiek.
De AfD moet als het gaat om procedures, het leveren van commissievoorzitters en andere parlementaire zaken behandeld worden als alle andere oppositiepartijen, zei Jens Spahn, vice-fractievoorzitter van de CDU en voormalig minister van Gezondheid, afgelopen weekend in de Bild Zeitung. Als grootste oppositiepartij heeft de AfD in principe recht op meerdere commissievoorzitterschappen. Maar de leden van Bondsdagcommissies mogen zelf bepalen wie hun voorzitter wordt. Vier jaar geleden werden kandidaten van de AfD door de andere leden weggestemd.
Miljoenen Duitsers hebben op de partij gestemd, aldus Spahn, en als je de AfD overal buiten houdt, biedt dat de partij de kans de slachtofferrol aan te nemen. Spahn krijgt bijval van CDU-fractiecollega Johann Wadephul. De AfD is de tweede fractie in de Bondsdag. “Die realiteit moeten we erkennen.’’
Duitse partijen hebben afgesproken niet met de uiterst-rechtse AfD samen te werken. In januari liet CDU-leider Friedrich Merz zich voor een motie in de Bondsdag steunen door de AfD. Dat leidde tot veel ophef. Daarna heeft de CDU steeds weer benadrukt niet met de AfD te gaan regeren. Dat CDU’ers als Spahn en Wadephul nu een debat beginnen over hoe om te gaan met de AfD, valt bij veel andere politici slecht.
De AfD is geen partij zoals alle andere, zegt SPD-Bondsdaglid Katja Mast. De AfD probeert democratische instellingen te ondermijnen. "Wij zullen onze democratische instituties - te beginnen bij ons parlement - koste wat kost beschermen.” De fractie van Die Linke onderschrijft dit standpunt en zegt tegen AfD’ers als commissievoorzitters te gaan stemmen.
Ook binnen de CDU is er kritiek op Spahns voorstel. Buitenlandspecialist Roderich Kiesewetter waarschuwt ervoor AfD-parlementariërs in commissies te benoemen die over veiligheid gaan. Van meerdere AfD-Bondsdagleden is bewezen dat ze “regelmatig als spreekbuis voor Russische en Chinese desinformatie functioneren”, zegt hij. Zij vormen een gevaar voor de Duitse veiligheid, aldus Kiesewetter. Lees meer bij Tagesschau en NTV
Lees meer over 'Politiek':

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.
Reacties
Geen reacties aanwezig