Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland discussieert over bewapening

Kort nieuws - 14 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Komend weekeinde is de Münchner Sicherheitskonferenz, de grootste internationale veiligheidspolitieke bijeenkomst van het jaar. In de aanloop wordt in Duitsland volop gediscussieerd over het veiligheidsbeleid. Kanselier Scholz dringt aan op meer productie van wapens en munitie in Duitsland en meer Europese samenwerking bij de inkoop van materieel.

Vandaag werd bekend dat Duitsland afgelopen jaar 2 procent van het bbp aan de NAVO heeft besteed, en daarmee voldoet aan de NAVO-norm. Scholz roept de andere landen op om meer wapens te leveren aan Oekraïne.

Scholz was eerder deze week bij de start van de bouw van een nieuwe munitiefabriek van wapenconcern Rheinmetall in Nedersaksen. Hij loofde Rheinmetall voor het snel uitbreiden van de productiecapaciteit. In de fabriek moeten vanaf volgend jaar artilleriegranaten worden geproduceerd. 

Het 'Sondervermögen' voor defensie, de 100 miljard euro extra voor Defensie die Scholz aankondigde na de Russische inval in Oekraïne, moet gevolgd worden door een structureel hoger defensiebudget, waarschuwde minister van Defensie Boris Pistorius deze week. Hij wil niet weer een eenmalige pot geld, maar heeft structureel meer geld nodig om de Bundeswehr slagvaardig te maken en te houden.

Politici voeren in de media deze week ook een discussie over de wenselijkheid van gezamenlijke kernwapens voor de EU. SPD'er Katarina Barley, die 'Spitzenkandidatin' (lijsttrekker) is voor de Europese verkiezingen, heeft in een interview gezegd dat eigen EU-kernwapens een thema kunnen worden, nu de Amerikaanse bescherming niet meer zo zeker is, en maakte daarmee veel reacties los. De Amerikaanse oud-president Trump heeft over die bescherming twijfel gezaaid.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de enige twee landen in Europa met kernwapens, maar Groot-Brittannië is geen onderdeel meer van de EU. In Duitsland zijn naar verluid wel Amerikaanse kernwapens gestationeerd, maar Duitsland heeft zelf geen kernwapens. Lees meer bij Tagesschau

Tags: defensie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger