Duitslandweb logo Duitslandweb

Defensieminister: Duitsland kan en moet militair leiden

Kort nieuws - 12 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Defensie Christina Lambrecht (SPD) heeft maandag in een zogenoemde Grundsatzrede, een toespraak waarin ze haar koers aangeeft, gezegd dat Duitsland een leidende rol op zich moet nemen, ook op militair gebied. Door de geografische ligging, de omvang en de economische kracht kan Duitsland daar niet omheen.

Duitsland en Europa kunnen niet langer afhankelijk zijn van de Verenigde Staten voor de militaire verdediging, stelde Lambrecht. De VS heeft interne problemen en heeft de blik op Azië gericht. Het blijft een belangrijke NAVO-partner en op nucleair gebied is er geen alternatief, maar op conventioneel gebied moet de EU sterker worden.

Duitsland heeft jaren kunnen profiteren van de Amerikaanse bescherming, maar zal in de toekomst meer geld moeten uitgeven aan de verdediging van Europa, aldus Lambrecht. De EU-landen moeten veel meer investeringen gezamenlijk doen, benadrukte ze. Dit is ook al in EU-verband afgesproken. Duitsland moet volgens Lambrecht ook minder terughoudend zijn bij het leveren van wapens in conflictgebieden. Duitsland is daar volgens Lambrecht strenger in dan de andere EU-landen en dat is volgens haar slecht voor het onderlinge vertrouwen.

Het belang van een functionerende verdediging is niet meer theoretisch maar realiteit, zei Lambrecht. Duitsland moet in deze buitengewone politieke situatie ambitieuzer worden, besloot de minister. Met betrekking tot het leveren van meer wapens en tanks aan Oekraïne had Lambrecht eerder maandag gezegd dat ze de eigen verdedigingskracht niet in gevaar wil brengen door wapens van het Duitse leger weg te geven. Lees meer bij Zeit Online of lees of kijk de rede van Lambrecht op 12 september 2022

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger