Duitslandweb logo Duitslandweb

Opmerkelijk: Verboden DDR-film alsnog vertoond
'Die Taube auf dem Dach' na veertig jaar eindelijk in de bioscoop

Achtergrond - 14 september 2010

Na bijna veertig jaar is de verboden DDR-film Die Taube auf dem Dach donderdag in première gegaan. De film is kritisch tegenover de socialistische arbeidersstaat en werd daarom vernietigd. De werkkopie bleef bestaan maar was jarenlang onvindbaar. 37 jaar later is Die Taube auf dem Dach eindelijk te bewonderen in de Duitse filmhuizen.

Opmerkelijk: Verboden DDR-film alsnog vertoond
© DEFA-Stiftung/Klaus Goldmann

“Iris Gusner heeft de arbeidersklasse in het gezicht gespuugd”, zo luidde het oordeel van de directie van staatsfilmbedrijf DEFA in Oost-Duitsland. Die Taube auf dem Dach kwam in 1973 niet door de censuur en werd later vernietigd.

Het filmdebuut van Iris Gusner gaf volgens de censor een vertekend beeld van de werkelijkheid van de DDR, toonde alleen mensen in crisis en maakte een oude arbeider tot een tragisch figuur. Gusner probeerde de film nog aan te passen om hem door de keuring te krijgen, maar plotseling werd al het materiaal ingenomen en vernietigd.

In 1989 dook de film weer op. Nu het regime was gevallen, werkte cameraman Roland Gräf, die ook had meegewerkt aan Die Taube auf dem Dach, aan de restauratie van de verboden DEFA-films. In een zaaltje van de DEFA-studio's vond hij de -deels verknipte- werkkopie van de film, in zeer slechte staat. Hij liet een zwart-wit-negatief-kopie maken en een bioscoopversie, die in oktober 1990 twee keer in Berlijn te zien was. Maar in de turbulente tijden van 1989/1990 raakte al dit materiaal wederom kwijt. Na jarenlang zoeken vond de stichting DEFA de zwart-wit-negatieven vorig jaar terug en wist Die Taube auf dem Dach te reconstrueren.  Deze gerestaureerde versie is nu te zien in de Duitse filmhuizen.

Die Taube auf dem Dach, met hoofdrollen van Günter Naumann en Heidemarie Wenzel, speelt zich grotendeels af op een bouwplaats in het zuiden van de DDR.  De film vertelt het verhaal van drie verschillende mensen die op zoek zijn naar hun idealen en hun eigen plek in de maatschappij. Met het opnieuw uitkomen van Gusners film is de laatste gecensureerde DDR-film openbaar gemaakt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

'De Muur voorbij' getuigt van het gewone leven in de DDR

Harrie Lemmens werkte in de jaren 80 als vertaler in de DDR. Hij gebruikte zijn dagboeken van toen voor zijn boek.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer

Nieuwe ronde in debat over DDR

Nieuwe ronde in debat over DDR

Historicus Katja Hoyer schreef een boek over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer als ‘afwijking’ van de West-Duitse norm worden gezien, vindt ze.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger