Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Beieren: CSU grootste, AfD wint flink

Kort nieuws - 8 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de deelstaatverkiezingen in Beieren is de CSU van minister-president Markus Söder volgens de voorlopige uitslag de grootste partij gebleven, met 37 procent van de stemmen. De AfD leek zondagavond tweede partij te worden, maar naarmate meer stemmen waren geteld werd de AfD ingehaald door de Freie Wähler. (Geactualiseerd om 7.30 uur)

De Freie Wähler, die de afgelopen 5 jaar samen met de CSU hebben geregeerd, komen uit op 15,8 procent (+4,2 procent t.o.v. 2018). De AfD stond maandagmorgen op 14,6 procent. De Groenen zijn in Beieren met 14,4 procent de vierde partij, al krijgt de partij waarschijnlijk evenveel zetels als de AfD in het deelstaatparlement. In 2018 haalden de Groenen 17,5 procent.

De SPD blijft steken op 8,4 procent en scoort daarmee een van de slechtste uitslagen in Beieren ooit. De FDP blijft met 3 procent onder de kiesdrempel van 5 procent en vliegt daarmee uit het deelstaatparlement.

De Freie Wähler (FW) en de AfD zijn de enige partijen in Beieren die hebben gewonnen ten opzichte van de vorige verkiezingen. De AfD is een extreem-rechtse partij die in Beieren door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten wordt gehouden. De afgelopen jaren is ze steeds verder geradicaliseerd. Desondanks haalde ze in Beieren volgens de voorlopige cijfers 4,4 procent meer dan in 2018. 

De Freie Wähler is een regionale, conservatieve en populistische partij. Tijdens de campagne brak een schandaal rond FW-partijleider en vice-premier Hubert Aiwanger uit, die ervan beschuldigd werd als scholier nazi-sympathieën te hebben gehad. Dat schandaal heeft zijn partij echter geen schade berokkend: uit peilingen bleek dat kiezers zijn verdediging, dat tegenstanders hem monddood wilden maken, geloofden.

Minister-president Söder heeft steeds weer benadrukt dat zijn CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, de coalitie met de Freie Wähler wil voortzetten. Samenwerking met de Groenen heeft hij uitgesloten. Met de AfD willen partijen in Duitsland sowieso niet samenwerken. Zondagavond heeft Söder gezegd nog deze week gesprekken met de FW te willen voeren. De verwachting is dat een nieuwe regering van CSU en FW in Beieren snel een feit is. Lees meer bij Tagesschau

Zie ook op Duitslandweb
Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland' (sept. 2023)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Deelstaatverkiezingen':

CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen

CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen

CDU 33%, SPD 31,2%,FDP 12,6 en AfD met 7,4% nog groter dan De Groenen. Opmerkelijke uitslag in NRW.


Lees meer

Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen

Nek-aan-nek-race in Noordrijn-Westfalen

Zorgt de CDU voor een stunt bij de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen zondag?


Lees meer

Deelstaatverkiezingen als politieke thermometer

Deelstaatverkiezingen als politieke thermometer

De Duitsers hebben nog verkiezingen in drie deelstaten te gaan voor ze een nieuwe Bondsdag kiezen.


Lees meer

Deelstaatverkiezingen: SPD en CDU op verlies in Berlijn

Deelstaatverkiezingen: SPD en CDU op verlies in Berlijn

Berlijn gaat zondag naar de stembus en krijgt waarschijnlijk een nieuwe linkse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger