Duitslandweb logo Duitslandweb

Beieren nog steeds in de ban van affaire-Aiwanger

Kort nieuws - 4 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het opduiken van een antisemitisch pamflet dat de Beierse vice-premier Hubert Aiwanger 36 jaar geleden als scholier in zijn tas had, heeft nog niet geleid tot zijn aftreden. De Beierse premier Markus Söder vindt de excuses van Aiwanger afdoende.

Hubert Aiwanger is al sinds 2006 partijleider van de Freie Wähler. Sinds 2018 vormt die regionale partij een coalitie met de CSU in Beieren. Aiwanger is minister van Economische Zaken en vice-premier. Hij is de afgelopen jaren vaker in opspraak geweest vanwege rechts-populistische uitspraken en vanwege zijn weigering zich te laten vaccineren tegen corona.

Aiwanger noemt de aantijgingen een lastercampagne. In Beieren zijn in oktober verkiezingen en volgens Aiwanger had de onthulling door de Süddeutsche Zeitung tot doel hem te beschadigen. 

Ook premier Söder (CSU) zette dit weekend in een interview zijn vraagtekens bij de journalistiek in deze zaak. Söder wil na de verkiezingen graag doorregeren met de Freie Wähler. Hij rekte vorige week tijd door Aiwanger een lijst met 25 vragen te sturen. Die beantwoordde Aiwanger vrijdag. Hij herhaalde wat hij eerder ook al had gezegd, dat hij niet de auteur van het pamflet was en dat hij niet meer weet waarom het pamflet in zijn tas zat. De broer van Aiwanger verklaarde vorige week dat hij de auteur was van het pamflet. Schoolgenoten verklaarden tegelijkertijd dat Aiwanger in die tijd graag Hitler imiteerde en grappen over joden en concentratiekampen maakte.

Hoewel de antwoorden op de 25 vragen weinig verhelderend waren, maakte Söder naar eigen zeggen de afweging dat de zaak 36 jaar geleden speelde en dat Aiwanger duidelijk spijt heeft betuigd. Aiwanger betitelt de flyer waarin de Holocaust wordt bespot nu zelf ook als een afschuwelijk pamflet. Hij heeft in zijn jeugd fouten gemaakt, geeft hij toe. Söder vraagt Aiwanger wel het beschadigde vertrouwen te herstellen en in gesprek te gaan met organisaties van slachtoffers van de Holocaust.

In Berlijn is weinig begrip voor de gebeurtenissen in Beieren. Landelijke politici van de regeringspartijen vinden dat Söder het verkeerde signaal afgeeft door zijn vice-premier in zijn ambt te laten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger