Duitslandweb logo Duitslandweb

Affaire-Aiwanger: Beierse parlement onderbreekt reces

Kort nieuws - 7 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De affaire waarvan de Beierse deelstaatminister Hubert Aiwanger het middelpunt is, heeft ertoe geleid dat het Beierse deelstaatparlement donderdag het reces onderbreekt om de zaak in een commissie te bespreken.

Aiwanger, van de regionale partij Freie Wähler, is minister van Economische Zaken en vice-premier van Beieren. Eind augustus berichtte de Süddeutsche Zeitung dat Aiwanger als scholier is gestraft door de schoolleiding omdat hij een pamflet gemaakt zou hebben waarin hij de spot drijft met de Holocaust en concentratiekampen. Aiwanger liet na de publicatie weten zelf niet de auteur van het pamflet te zijn geweest, maar wel een of enkele exemplaren in zijn tas te hebben gehad. Vervolgens meldde zijn broer dat hij degene was die het pamflet had gemaakt. In verschillende media volgden artikelen waarin schoolgenoten van Aiwanger getuigden van zijn nazi-fascinatie, Hitler-groeten en jodengrappen als scholier.

Volgens Aiwanger kloppen die berichten niet en is er sprake van een lastercampagne tegen hem. In Beieren zijn in oktober verkiezingen en volgens Aiwanger had de onthulling door de Süddeutsche Zeitung tot doel hem te beschadigen. Hij noemde het pamflet afschuwelijk en mensverachtend, maar beklaagde zich ook over zijn privacy die door de school is geschonden. Zijn omgang met de affaire kwam hem op veel kritiek te staan. Hij zou zich onterecht als slachtoffer presenteren. Tegelijkertijd stijgt zijn partij Freie Wähler in de peilingen en Aiwanger ziet zich gesterkt door de bijval op campagnebijeenkomsten.

Aiwanger is de afgelopen jaren vaker in opspraak geweest vanwege rechts-populistische uitspraken en vanwege zijn weigering zich te laten vaccineren tegen corona. Of hij vandaag in het parlement een toelichting geeft of vragen beantwoordt, is nog niet duidelijk. De oppositie eist dat hij aftreedt. Regeringspartner CSU, en minister-president Markus Söder van deze partij, vindt het niet nodig dat de minister aftreedt. Actualisering vrijdag 8 september: Aiwanger heeft niks gezegd tijdens de speciale zitting in het Beierse parlement. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger