Duitslandweb logo Duitslandweb

Beierse vice-premier Aiwanger mag voorlopig aanblijven

Kort nieuws - 30 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Beierse minister-president Markus Söder (CSU) steunt zijn in opspraak geraakte vice-premier Hubert Aiwanger (Freie Wähler) voorlopig. Wel moet Aiwanger 25 schriftelijke vragen beantwoorden over het antisemitische pamflet waar hij 25 jaar geleden bij betrokken was. Zie update onderaan dit bericht

Aiwanger zou als scholier in de jaren tachtig een antisemitisch pamflet hebben uitgedeeld, dat zijn broer zou hebben gemaakt. In eerste instantie meldde de Süddeutsche Zeitung vrijdag dat de Beierse vice-premier en minister van Economische Zaken ook de auteur van de flyer was, waarin vernietigingskamp Auschwitz werd bespot. In een schriftelijke verklaring liet Aiwanger zaterdag weten dat hij destijds enkele exemplaren van het pamflet in zijn tas had gehad en daar toen door de schoolleiding voor is gestraft. Zijn broer meldde vervolgens dat hij de tekst had geschreven. 

De druk op Söder nam toe om zich van zijn vice-premier te distantiëren, maar dinsdag besloot de Beierse minister-president na kabinetsoverleg dat Aiwanger voorlopig kan aanblijven. Wel moet hij 25 schriftelijke vragen over het antisemitische pamflet beantwoorden. Op basis daarvan kan Söder de zaak definitief beoordelen, zei hij. Hij noemde de flyer "walgelijk" en "niet zomaar een jeugdzonde". Maar ontslag van een minister op basis van wat er nu bekend is, vindt Söder buitensporig. Aiwanger heeft toegezegd de vragen te beantwoorden.

In Beieren vinden op 8 oktober verkiezingen plaats. De CSU, die jarenlang alleen heeft geregeerd in de Zuid-Duitse deelstaat, vormt sinds 2018 een coalitie met de regionale partij Freie Wähler. Ook voor de komende regeringsperiode is Aiwangers partij de favoriete coalitiepartner van de CSU. Söder herhaalde dinsdag dat hij na de verkiezingen verder wil regeren met de Freie Wähler. "Coalities zijn niet van een persoon afhankelijk." Lees meer bij Tagesschau en Deutschlandfunk

Update 16.45 uur: De bondsregering heeft zich vanmiddag ook in de zaak gemengd. Na afloop van een kabinetsoverleg eisten kanselier Scholz (SPD) en zijn vice-kanseliers Habeck (Groenen) en Lindner (FDP) meer duidelijkheid over Aiwanger en zijn betrokkenheid bij het antisemitische pamflet. Ze noemen de verwijten schokkend en eisen dat Aiwanger en anders Söder zonodig de consequenties uit de affaire trekt. Habeck noemde Aiwangers reactie op de beschuldigingen ongeloofwaardig.

Aiwangers partij Freie Wähler heeft vandaag "voor 100 procent" haar steun aan de partijleider uitgesproken en sprak van een lastercampagne. Zo kwalificeerde ook Aiwanger zelf vanmorgen op X de beschuldigingen. Tegenover journalisten zei hij vanmiddag dat hij geen antisemiet en geen extremist is. Lees meer bij Tagesschau       

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger