Duitslandweb logo Duitslandweb

Verkiezingen Beieren: Freie Wähler stijgen in peilingen

Kort nieuws - 13 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Beierse vice-premier Hubert Aiwanger ligt al weken onder vuur vanwege een antisemitisch pamflet waar hij als scholier bij betrokken zou zijn geweest. Maar zijn partij schaadt dat niet. De Freie Wähler staan op recordhoogte in de peilingen voor de deelstaatverkiezingen op 8 oktober. Regeringspartij CSU verliest juist.

In de nieuwste peiling in aanloop naar de deelstaatverkiezingen in Beieren staan de Freie Wähler op 17 procent van de stemmen. Dat is een record. Bij de vorige verkiezingen in 2018 haalde de partij van Aiwanger 11,6 procent van de stemmen.

De CSU van minister-president Markus Söder komt in de peiling van infratest dimap uit op 36 procent van de stemmen. Dat is de laagste score in meer dan 1,5 jaar en ook lager dan 37,2 procent die de Beierse christendemocraten in 2018 haalden. Dat was toen al een historisch slecht resultaat. De CSU haalde jarenlang een absolute meerderheid bij verkiezingen, zodat ze alleen kon regeren. Vijf jaar geleden had de partij van Söder de Freie Wähler nodig om een coalitie te vormen.

Aiwanger raakte eind augustus in opspraak toen de Süddeutsche Zeitung berichtte over een pamflet dat hij als scholier zou hebben gemaakt, waarin de spot wordt gedreven met de Holocaust en concentratiekampen. Aiwangers broer meldde vervolgens dat hij de auteur van de flyer was, de Beierse vice-premier zou alleen een of enkele exemplaren in zijn tas te hebben gehad. Aiwanger veroordeelde het pamflet als afschuwelijk en mensverachtend. In verschillende media verschenen intussen artikelen waarin zijn schoolgenoten getuigden van zijn nazi-fascinatie, Hitler-groeten en jodengrappen als scholier. Volgens Aiwanger kloppen die berichten niet en is er sprake van een lastercampagne tegen hem.

Söder eiste opheldering van Aiwanger en besloot daarna dat hij kon aanblijven. Ondertussen nam de kritiek toe op de manier waarop Aiwanger met de affaire omging. Hij zou zich onterecht als slachtoffer presenteren. De Beierse vice-premier is de laatste jaren vaker in opspraak geweest vanwege rechts-populistische uitspraken en vanwege zijn weigering zich te laten vaccineren tegen corona. Toch schaadt hem dit alles niet. Zijn Freie Wähler koersen af op een verkiezingsoverwinning. De partij staat nu tweede in de peilingen, voor de Groenen (15 procent) en de AfD (13 procent). De SPD staat in Beieren op 9 procent, de FDP zou met de huidige 3 procent de kiesdrempel op 8 oktober niet halen. 

Volgens de huidige peilingen kan Söder na 8 oktober verder regeren met de Freie Wähler. Coalities met de Groenen en de AfD zijn getalsmatig ook mogelijk, maar die heeft Söder uitgesloten. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger