CDU wint in SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen
Achtergrond - 15 mei 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe CDU is de grootste partij geworden in Noordrijn-Westfalen. Met 33 procent van de stemmen heeft de partij de derde deelstaatverkiezing op rij gewonnen. De regerende SPD bleef steken op 31,2 procent, de slechtste uitslag van de afgelopen decennia.
Hannelore Kraft kondigt haar vertrek aan als SPD-voorzitter in Noordrijn-Westfalen en als vice-voorzitter van de landelijke SPD.
Minister-president Hannelore Kraft heeft zondagavond direct haar functies als partijvoorzitter in de deelstaat en als vice-voorzitter van de landelijke SPD neergelegd. Ze zegt wel haar zetel in te nemen in het deelstaatparlement. Kraft heeft aangegeven dat het haar keuze was om de nationale politiek buiten de campagne te houden en grotendeels op eigen kracht de kiezers te mobiliseren. Ondanks haar populariteit is dat onvoldoende gelukt.
Ook opvallend is het succes van de liberale FDP, die onder leiding van Christian Lindner met 12,6 procent als derde partij uit de bus komt. Die Linke haalde met 4,9 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent net niet en komt dus niet in het deelstaatparlement van NRW. Ook de Piratenpartij verdwijnt uit de Landtag. De AfD kreeg 7,4 procent van de stemmen en komt voor het eerst in NRW in het parlement. Daarmee is de AfD inmiddels in 13 van de 16 deelstaatparlementen vertegenwoordigd.
Omdat de zetels van Die Linke verdeeld worden over de andere partijen, is een nieuwe coalitiemogelijkheid ontstaan: CDU en FDP kunnen samen regeren. Een zogenoemde grote coalitie van CDU en SPD is de andere meest waarschijnlijke optie. Andere combinaties zijn rekenkundig ook mogelijk, maar al op voorhand geblokkeerd door een van de partijen. Overigens zal Lindner, mocht zijn partij gaan regeren, niet beschikbaar zijn voor een ministerspost: hij gaat de landelijke campagne van de FPD voor de Bondsdagverkiezingen in september leiden.
Niet-stemmers
Onderzoeksbureau Infratest Dimap heeft uitgebreid gedocumenteerd wat de kiezer bewoog. Een meerderheid is ontevreden met het beleid van de huidige regering. Het onderwijsbeleid, de problemen in de infrastructuur, de armoede en de criminaliteit zijn de belangrijkste zorgen van de kiezers.
De CDU heeft relatief veel niet-stemmers toch weten te mobiliseren, blijkt uit de analyses van Infratest Dimap. De opkomst was met 65,2 procent hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2012. De Frankfurter Allgemeine Zeitung beschrijft in haar analyse hoe de CDU dat voor elkaar kreeg. Door een app waarmee te zien is waar de potentiële CDU-stemmers wonen, kon de partij heel gericht huis-aan-huis kiezers werven.
Schulz-effect
Het verlies van de SPD in Noordrijn-Westfalen is een harde klap voor SPD-lijsttrekker Martin Schulz. Na zijn aantreden in januari maakte de partij een ongekende opmars en waren de sociaaldemocraten in de peilingen soms zelfs groter dan de CDU. Inmiddels is van dit 'Schulz-effect' niet veel meer over. "Ook voor mij persoonlijk is dit een dreunende nederlaag", zei Schulz zondagavond. Schulz komt zelf ook uit NRW en was daar jarenlang burgemeester, voor hij naar de Europese politiek overstapte.
"We moeten nu bespreken wat we in Berlijn moeten veranderen", zei Schulz, "we moeten aan een scherper profiel werken". Het landelijk SPD-bestuur zou vandaag het verkiezingsprogramma voor de Bondsdagverkiezingen vastleggen, zodat het in juni aan het partijcongres kan worden voorgelegd.
In de meest recente peiling voor de Bondsdagverkiezingen staat de SPD op 27 procent, 10 procent minder dan de CDU. Die peiling is van zaterdag, de dag voor de verkiezingen in NRW.
Lees meer:
Terugblik op Duitsland in 2017
De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.
Maria en de AfD
Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.
Grote AfD-fractie nu al in problemen
De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?
Bondsdagverkiezingen 2017
Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag
Reacties
Kijk wat de belangrijkste issues voor het duitse electoraat zijn:
1) Onderwijs
2) Infrastructuur
3) Ongelijkheid
4) Criminaliteit
Dit heet Beschaving !
Het duitse volk kiest voor democratie en de rechtstaat.
De "waan van de dag" schuiven ze gewoon weg:
Immigratie
Asielzoekers
Terrorisme
Dat moet ECHT worden aangepakt,
NIET alleen maar door het blaten van slogans.
God zij dank voor onze buren !
Einigkeit und Recht und Freiheit !