Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Achtergrond - 27 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik

Voor het eerst komt er een partij in de Bondsdag die rechtser is dan de CDU/CSU. De Alternative für Deutschland (AfD) kreeg 12,6 procent van de stemmen en dat levert 94 van de 709 zetels op. Het is na CDU/CSU en SPD de derde partij in de Bondsdag, groter dan FDP, Groenen en Linke. 

Grote AfD-fractie nu al in problemen
© DPA
Frauke Petry

(Geactualiseerd donderdag 28 september 2017) De overwinningsroes bij de partij sloeg om in een kater, toen partijvoorzitter Frauke Petry maandag tijdens een persconferentie onverwacht aankondigde geen zitting te nemen in de fractie. Een dag later maakte ze zelfs bekend de AfD te verlaten. Ze blijft wel in de Bondsdag, omdat ze door kiezers uit haar district rechtstreeks gekozen is. 

Petry wil naar eigen zeggen constructief oppositie voeren en is het niet eens met de lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel, die voor fundamentele oppositie zijn en het politieke systeem radicaal willen veranderen. Petry's vertrek uit de fractie had kunnen betekenen dat de AfD-fractie uiteen zou vallen, maar vooralsnog zijn geen parlementariërs haar gevolgd. 

De overige 93 leden van de AfD-fractie verschenen dinsdag gewoon op de eerste fractievergadering. Gauland en Weidel zullen samen de fractie aanvoeren. Albrecht Glaser is door de fractie naar voren geschoven als vice-voorzitter van de Bondsdag. Of hij dat ook wordt, is nog niet duidelijk. Glaser hield in april een toespraak waarin hij opriep om de islam niet te beschermen met het grondrecht op vrijheid van religie. 

De man van Petry, Marcus Pretzell, maakte bekend net als zijn vrouw de partij te verlaten. Ook wil hij niet langer namens de AfD in het deelstaatparlement in Noordrijn-Westfalen zitten.

Alexander Gauland kondigde in zijn overwinningstoespraak zondagavond aan dat zijn partij 'op Merkel zal jagen'. "We zullen ons land en ons volk terughalen.” De andere partijen gruwelen bij de gedachte dat dit soort agressieve, nationalistische uitspraken straks in de Bondsdag zullen klinken. “De Bondsdag is geen jachtrevier van een rechtsradicale partij, maar verdient respect”, zei Claudia Roth, een van de vice-voorzitters van het parlement maandag. De vertrekkende fractievoorzitter van de SPD, Thomas Oppermann, waarschuwde de AfD’ers dat de SPD en alle democratische partijen zich teweer stellen als de Bondsdag als podium voor racistische boodschappen wordt gebruikt.

Die Zeit zocht uit hoe de verschillende vleugels van de AfD nu in de Bondsdag zijn vertegenwoordigd. Het weekblad rekent 30 parlementariërs, de grootste groep, tot de achterban van de nationaal-conservatieve Gauland. 13 fractieleden zouden nog radicaler zijn dan Gauland. Ze hebben contacten met extreem-rechtse groeperingen, zoals de Identitäre Bewegung en de Burschenschaften of ze hebben extreme uitingen gedaan. Dat extreem-rechts via de AfD salonfähig wordt, daarvoor waarschuwen deskundigen al langer.

Tot de relatief gematigde vleugel, aangevoerd door Frauke Petry, worden 18 afgevaardigden gerekend. Van 34 fractieleden is onbekend tot welke stroming ze horen. Ook opvallend: 18 leden hoorden ooit bij de CDU.

Tegen drie AfD'ers lopen strafrechtelijke onderzoeken, meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung donderdag. Frauke Petry wordt verdacht van meineed; tegen Alexander Gauland loopt een onderzoek wegen opruiing en een derde AfD'er is in een rechtszaak verwikkeld omdat hij in 2012 deel uitgemaakt zou hebben van een groep hooligans die een rivaliserende groep zou hebben aangevallen. Omdat Bondsdagleden immuniteit genieten, kunnen deze zaken of onderzoeken alleen worden voortgezet als de Bondsdag daar toestemming voor geeft. 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger