Duitslandweb logo Duitslandweb

Harde klap voor CSU in Beieren, Groenen tweede partij

Kort nieuws - 14 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de verkiezingen in Beieren heeft de christendemocratische CSU een flinke nederlaag geleden. De partij heeft in de voorlopige einduitslag 37,3 procent van de stemmen. De Groenen zijn de tweede partij, daarna volgen de regoniale Freie Wähler, de AfD en de SPD. (Geactualiseerd maandag om 10.30 uur)

De voorlopige einduitslag van de deelstaatverkiezingen in Beieren:

CSU: 37,2 procent
SPD: 9,7 procent
Die Grünen: 17,5 procent
FDP: 5,1 procent
Die Linke: 3,2 procent
Freie Wähler: 11,6 procent
AFD: 10,2 procent

De zetelverdeling: 

CSU: 85 zetels
SPD: 22 zetels
Freie Wähler: 27 zetels
Groenen: 38 zetels
FDP: 11 zetels
AfD: 22 zetels

De CSU is met deze uitslag haar absolute meerderheid kwijt en zal een coalitie met een van de andere partijen moeten aangaan. Dat is de afgelopen decennia slechts een keer eerder voorgekomen, tussen 2008 en 2013, toen regeerde de CSU met de liberale FDP. Dat kan nu niet. Waarschijnlijk gaat de CSU als eerste in gesprek met de Freie Wähler. Die partij, ooit voortgekomen uit lokale belangengroepen en sinds 2008 vertegenwoordigd in het Beierse parlement, ligt inhoudelijk op veel punten het dichtst bij de CSU.

De sociaal-democratische SPD is gehalveerd. De rechts-populistische AfD is nieuw in het Beierse deelstaatparlement gekozen. De CSU heeft de afgelopen maanden geprobeerd de thema's immigratie, integratie en identiteit naar zich toe te trekken in de hoop kiezers van de AfD terug te winnen. Dat is niet gelukt. Over twee weken kiest de deelstaat Hessen een nieuw parlement. Naar verwachting wordt de AfD ook daar voor het eerst in het parlement gekozen. Dan zit de partij in alle deelstaten in het parlement. Lees ook onze analyse van de uitslag in Beieren

Reacties

Mark Slegers - 15 oktober 2018 15:12

Het grote nieuws is m.i. niet zozeer dat de CSU zijn absolute meerderheid kwijt is (dat lijkt me alleen maar gezond vanuit democratisch oogpunt) maar dat de facto rechts alleen maar groter is geworden met de AfD erbij en dat de SPD, net als de PvdA in NL en bv de Socialisten in Frankrijk langsamerhand gemarginaliseerd worden!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger