Duitslandweb logo Duitslandweb

Druk op Seehofer om op te stappen neemt toe

Kort nieuws - 16 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De druk op CSU-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Seehofer om af te treden na de verkiezingsnederlaag van zondag neemt toe. In Beieren maakt de CSU zich op voor verkennende gesprekken met de Freie Wähler. De SPD worstelt met haar eigen verlies in Beieren.

De duidelijk kleinere CSU-fractie komt dinsdagmiddag voor het eerst na de verkiezingen van zondag bijeen. Voor de positie van Söder en Seehofer hangt veel af van de reactie van de fractieleden op het verlies. Er zal ook worden gesproken over coalitieonderhandelingen. Söder en Seehofer hebben zich inmiddels uitgesproken voor verkennende gesprekken met de regionale partij Freie Wähler. 

Het CSU-bestuur wil pas over oorzaken en mogelijke verantwoordelijken voor de verkiezingsnederlaag praten na de coalitieonderhandelingen en Söders herverkiezing als minister-president. Maar binnen de CSU neemt de druk op Seehofer om af te treden toe. Maandag meldde zich de eerste regionale CSU-afdeling die wil dat hij zijn partijvoorzitterschap neerlegt. Ook CDU'ers, die Seehofer als splijtzwam binnen de Berlijnse regering zien, eisen zijn vertrek. Zelf zei Seehofer maandag in een gesprek op de ZDF dat hij als voorzitter mede verantwoordelijk is voor het verlies en als het aan de orde is ook niet voor die verantwoordelijkheid zal weglopen. Als zijn grootste fout van het afgelopen jaar ziet hij "de stijl van de strijd" met de CDU van afgelopen zomer.

De SPD zoekt intussen ook naar oorzaken voor het verlies van haar eigen partij in Beieren. Die werd daar zondag gehalveerd. Fractievoorzitter Oppermann noemt het geruzie in de regering in Berlijn van de afgelopen maanden als een belangrijke oorzaak voor de nederlaag van de CSU en de SPD in Beieren. Hij ziet Seehofer als grote onruststoker in de coalitie en wil dat die als minister van Binnenlandse Zaken aftreedt. 

Ook andere SPD'ers zijn ontevreden over de Berlijnse regeringscoalitie en dreigen met het vertrek van de partij uit de grote coalitie. De partij kijkt, overigens net als de CDU, angstig naar de verkiezingen in Hessen op 28 oktober, waar ze allebei in de peilingen op flink verlies staan. SPD-voorzitter Nahles roept de sociaal-democraten op nu naar voren te kijken. Secretaris-generaal Klingbeil wil dat de SPD zich weer bezint op haar kernwaarden, zoals sociale rechtvaardigheid. Lees meer bij tagesschau.de, Welt.den-tv en Spiegel Online

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

In München hangt verandering in de lucht

In München hangt verandering in de lucht

Nu Beieren verandert, moet ook de CSU moderniseren. Lynn Stroo zag in München een partij die worstelt.

Lees meer

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

CDU-voorzitter Kramp-Karrenbauer is verrassend benoemd tot minister van Defensie. Zo is ze politiek zichtbaarder.

Lees meer

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Bij de 'Europawahl' zijn Die Grünen de tweede partij geworden, vóór de SPD. De AfD scoort in Oost-Duitsland.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger