Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Tehuiskinderen in DDR mishandeld

Kort nieuws - 21 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de DDR groeiden tussen 1949 en 1990 een half miljoen kinderen in kindertehuizen op. Uit een studie van de universiteit Leipzig blijkt dat bijna 70 procent van de kinderen fysiek is mishandeld. Ook seksueel misbruik kwam veel voor.

De universiteit heeft het initiatief genomen voor de onderzoeksgroep 'Testimony' die in vier deelonderzoeken de ervaringen van voormalige tehuiskinderen heeft onderzocht en het effect van de steun uit een fonds dat in 2015 voor deze groep slachtoffers in het leven is geroepen. Die slachtoffers lijden vaak tot de dag van vandaag onder hun ervaringen. In een van de deelonderzoeken zijn 273 betrokkenen ondervraagd. Bijna de helft van hen kampt met complexe posttraumatische stress-stoornissen.

In de DDR kwamen kinderen in tehuizen terecht als hun ouders bijvoorbeeld alcoholproblemen hadden, maar ook als ze kritisch over het regime waren of als de kinderen afwijkend gedrag hadden. In de tehuizen werden ze opgevoed tot socialistische burgers. Ruimte voor individuele ontwikkeling was er nauwelijks, vertelt een van de slachtoffers in het item van Tagesschau (zie hieronder). 

Ook in West-Duitsland kwam mishandeling in kindertehuizen tot in de jaren zeventig veel voor. Vanaf 2008 zijn op aandringen van de slachtoffers de misstanden onderzocht en in 2010 werd schadevergoeding toegekend. Ook kunnen voormalige tehuiskinderen in Oost- en West- Duitsland aanspraak maken op een pensioen voor de dwangarbeid die ze hebben verricht.

De onderzoekers hebben een 'Leipziger Verklaring' gepubliceerd met bevindingen en aanbevelingen voor een betere verwerking van dit verleden. De slachtoffers kunnen vaak maar moeilijk bewijzen waar ze waren en wat hen is aangedaan omdat archieven ontoegankelijk zijn of vernietigd. Ook is er lang geen aandacht en begrip geweest voor de situatie in de tehuizen en invloed die dat heeft gehad op het verdere leven van de tehuiskinderen. Een 'Wiedergutmachung' is niet mogelijk, maar er zijn wel mogelijkheden om de slachtoffers publiekelijk erkenning en respect te betuigen, aldus de onderzoekers. Ook moet er bij hulpverleners meer kennis komen over de specifieke situatie in de tehuizen en de problemen die daar uit voort zijn gekomen. Slachtoffers voelden zich vaak onbegrepen. Lees meer bij Testimony-studie.de 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Met ‘Kairos’ wil schrijfster Jenny Erpenbeck haar DDR-herinneringen vastleggen.


Lees meer

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Onder druk van massaal protest opende de DDR op 9 november 1989 de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn.


Lees meer

Kerst 1963: Eerste scheurtje in de Berlijnse Muur

Kerst 1963: Eerste scheurtje in de Berlijnse Muur

Twee jaar na de bouw van de Muur konden Oost- en West-Berlijners voor het eerst weer samen kerst vieren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger