Duitslandweb logo Duitslandweb

Misbruikschandaal: Voormalige paus Benedictus biedt excuses aan

Kort nieuws - 9 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kardinaal Joseph Ratzinger, de geëmeriteerde paus Benedictus XVI, heeft in een brief excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in het bisdom München en Freising. In dat Zuid-Duitse bisdom was Ratzinger aartsbisschop voordat hij paus werd.

De voormalige paus erkent geen persoonlijke fouten, maar schrijft dat hij tegenover de slachtoffers nogmaals zijn schaamte, verdriet en excuses wil overbrengen. Dat hij van leugens wordt beticht heeft hem diep geraakt, aldus Benedictus XVI.

Een advocatenkantoor presenteerde in januari een rapport over de omgang met geestelijken die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik in het bisdom München tussen 1945 en 2019. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het bisdom. De onderzoekers hebben 497 slachtoffers en 235 vermoedelijke daders gevonden, maar dit is slechts een klein deel van het werkelijke aantal, stellen ze. Ook is onderzocht hoe de leiding van het bisdom met de zaken is omgegaan en is vastgesteld welke geestelijken in strijd met de regels hebben gehandeld en zaken in de doofpot hebben gestopt.

Paus Benedictus XVI heeft volgens het rapport tijdens zijn periode als aartsbisschop in vier gevallen van misbruik niets ondernomen. De paus heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring afgelegd voor het onderzoek, waarin hij ten onrechte beweert niet aanwezig te zijn geweest bij een vergadering waar over de overplaatsing van een priester werd gesproken. In de deze week gepubliceerde brief zegt Benedictus daarover dat de verklaring is opgesteld door vrienden en dat die een vergissing hebben gemaakt. Dat die vergissing werd aangegrepen om hem als leugenaar af te schilderen, heeft hem zeer getroffen, schrijft hij. Lees de brief van Benedictus XVI bij Süddeutsche Zeitung en lees het bijbehorende artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt Duitse zwartrijders vrij

Duizenden mensen in Duitsland belanden jaarlijks in de cel omdat ze zonder kaartje met het openbaar vervoer reizen.


Lees meer

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Vorig jaar juli werd het westen van Duitsland zwaar getroffen door overstromingen.


Lees meer

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Historicus Hedwig Richter en socioloog Willem Schinkel debatteerden in Amsterdam over democratie.


Lees meer

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger