Duitslandweb logo Duitslandweb

Misbruikschandaal: Voormalige paus Benedictus biedt excuses aan

Kort nieuws - 9 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kardinaal Joseph Ratzinger, de geëmeriteerde paus Benedictus XVI, heeft in een brief excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in het bisdom München en Freising. In dat Zuid-Duitse bisdom was Ratzinger aartsbisschop voordat hij paus werd.

De voormalige paus erkent geen persoonlijke fouten, maar schrijft dat hij tegenover de slachtoffers nogmaals zijn schaamte, verdriet en excuses wil overbrengen. Dat hij van leugens wordt beticht heeft hem diep geraakt, aldus Benedictus XVI.

Een advocatenkantoor presenteerde in januari een rapport over de omgang met geestelijken die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik in het bisdom München tussen 1945 en 2019. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het bisdom. De onderzoekers hebben 497 slachtoffers en 235 vermoedelijke daders gevonden, maar dit is slechts een klein deel van het werkelijke aantal, stellen ze. Ook is onderzocht hoe de leiding van het bisdom met de zaken is omgegaan en is vastgesteld welke geestelijken in strijd met de regels hebben gehandeld en zaken in de doofpot hebben gestopt.

Paus Benedictus XVI heeft volgens het rapport tijdens zijn periode als aartsbisschop in vier gevallen van misbruik niets ondernomen. De paus heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring afgelegd voor het onderzoek, waarin hij ten onrechte beweert niet aanwezig te zijn geweest bij een vergadering waar over de overplaatsing van een priester werd gesproken. In de deze week gepubliceerde brief zegt Benedictus daarover dat de verklaring is opgesteld door vrienden en dat die een vergissing hebben gemaakt. Dat die vergissing werd aangegrepen om hem als leugenaar af te schilderen, heeft hem zeer getroffen, schrijft hij. Lees de brief van Benedictus XVI bij Süddeutsche Zeitung en lees het bijbehorende artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Vrouwendag: Duitse loonkloof en rolmodellen

Omdat het Internationale Vrouwendag is, stellen we vijf Duitse vrouwen voor die ons dit jaar zijn opgevallen.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger