Duitslandweb logo Duitslandweb

Misbruikschandaal: Voormalige paus Benedictus biedt excuses aan

Kort nieuws - 9 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kardinaal Joseph Ratzinger, de geëmeriteerde paus Benedictus XVI, heeft in een brief excuses aangeboden aan de slachtoffers van seksueel misbruik in het bisdom München en Freising. In dat Zuid-Duitse bisdom was Ratzinger aartsbisschop voordat hij paus werd.

De voormalige paus erkent geen persoonlijke fouten, maar schrijft dat hij tegenover de slachtoffers nogmaals zijn schaamte, verdriet en excuses wil overbrengen. Dat hij van leugens wordt beticht heeft hem diep geraakt, aldus Benedictus XVI.

Een advocatenkantoor presenteerde in januari een rapport over de omgang met geestelijken die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik in het bisdom München tussen 1945 en 2019. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het bisdom. De onderzoekers hebben 497 slachtoffers en 235 vermoedelijke daders gevonden, maar dit is slechts een klein deel van het werkelijke aantal, stellen ze. Ook is onderzocht hoe de leiding van het bisdom met de zaken is omgegaan en is vastgesteld welke geestelijken in strijd met de regels hebben gehandeld en zaken in de doofpot hebben gestopt.

Paus Benedictus XVI heeft volgens het rapport tijdens zijn periode als aartsbisschop in vier gevallen van misbruik niets ondernomen. De paus heeft een uitgebreide schriftelijke verklaring afgelegd voor het onderzoek, waarin hij ten onrechte beweert niet aanwezig te zijn geweest bij een vergadering waar over de overplaatsing van een priester werd gesproken. In de deze week gepubliceerde brief zegt Benedictus daarover dat de verklaring is opgesteld door vrienden en dat die een vergissing hebben gemaakt. Dat die vergissing werd aangegrepen om hem als leugenaar af te schilderen, heeft hem zeer getroffen, schrijft hij. Lees de brief van Benedictus XVI bij Süddeutsche Zeitung en lees het bijbehorende artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger