Duitslandweb logo Duitslandweb

'Meer misbruik dan gedacht in aartsbisdom Freiburg'

Kort nieuws - 18 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In het aartsbisdom Freiburg zijn veel meer mensen, zowel daders als slachtoffers, betrokken bij seksueel misbruik dan tot nu toe werd aangenomen. Het bisdom gaat in een nieuwe studie uit van meer dan 250 daders en 540 slachtoffers. Maar het kunnen er nog meer zijn.

Het aartsbisdom analyseert in een 600 pagina's tellend rapport hoe de kerk met daders en slachtoffers van seksueel geweld omging en welke structuren misbruik bevorderden. Aan de studie, waarmee het aartsbisdom in 2019 begon, werkten vier juristen en deskundigen van de recherche mee. De onderzoekscommissie gaat nu uit van zeker 250 daders en 540 slachtoffers, aldus de voorzitter. Eerder was sprake van 190 daders en 442 slachtoffers, in de periode tussen 1946 en 2015. De voorzitter benadrukt dat hij voorzichtig wil zijn met cijfers - veel is nog onbekend, er kunnen nog meer mensen bij betrokken zijn.

Centraal in het onderzoek staan de inmiddels overleden aartsbisschop Oskar Saier en de nog levende emeritus-aartsbisschop Robert Zollitsch. Hij was van 2008 tot 2014 ook voorzitter van de Deutsche Bischofskonferenz, in de periode dat de katholieke misbruikschandalen naar buiten kwamen.

Beiden waren volgens het onderzoek betrokken bij doofpotaffaires, van priesters die ineens met verlof werden gestuurd of van een pastorie afzagen zonder dat een reden werd opgegeven. Zollitsch weigerde ook met justitie samen te werken en negeerde het kerkrecht. Ook bleek veel documentatie te zijn verdwenen. Zollitsch, inmiddels 84, baarde in oktober opzien toen hij in een video schuld bekende. Op de nieuwe studie wil hij niet reageren.

Freiburg is met 1,8 miljoen katholieken een van de grootste van de 27 Duitse bisdommen. In andere bisommen, zoals Keulen en München, vonden ook onderzoeken naar seksueel misbruik plaats. Lees meer bij Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger