Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'
Duitse taalvondsten #9

Columns - 23 januari 2023 - Auteur: Inge Jooris

Het jaar van voormalig defensieminister Christine Lambrecht kon niet slechter beginnen. Ze had het zelf nochtans anders voor ogen. In haar felbesproken social-mediafilmpje zegt de minister nog nietsvermoedend: "Und uns allen wünsche ich jetzt einen guten Rutsch in ein Jahr 2023." Twee weken later is ze al uit de Duitse regering gerutscht.

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'
© Instagram: @christine.lambrecht
Oud-defensieminister Christine Lambrecht tijdens haar nieuwjaarsgroet in Berlijn (31-12-2022)

Haar ontslag komt niet onverwacht. In haar ongeveer een jaar lange diensttijd als minister heeft Christine Lambrecht meerdere keren am Katzentisch gezeten. Het spreekwoord stamt uit de kloostertijd toen monniken die iets mispeuterd hadden niet mee mochten eten aan de grote, lange tafels, maar naar de hoek van de eetkamer werden verwezen, met hun bordje op de grond, bij de katten. Ze zat daar zo vaak dat meerdere media Lambrecht bestempelden als Pannenminister (pechminister). Of toch tenminste een minister die het politieke Fingerspitzengefühl, de finesses van het ambt mist.

Ze was nog geen twee maanden aangetreden of ze kreeg al de hoon van de Oekraïense regeringsleiders over zich heen toen ze het land als steun 5000 helmen beloofde. Ze verklaarde triomfantelijk: "Dit is een heel duidelijk signaal: wij staan aan uw kant." Deze geste viel niet in goede aarde bij de Oekraïners en werd internationaal spottend onthaald. Zij, en met haar de nieuwbakken stoplichtregering, stond vrijwel meteen in het hemd.

Half april kreeg de minister opnieuw zowat de hele journalistengilde over zich heen toen ze haar volwassen zoon mee in een regeringshelikopter nam om troepen in Noord-Duitsland te bezoeken. De volgende dag vertrokken ze samen met de auto op reis. Hoewel volgens het ministerie de rit van haar zoon netjes werd aangevraagd en Lambrecht de kosten volledig betaald had, werd deze demarche gezien als politieke onhandigheid.

Duitsers houden van creatief zijn met taal. In deze rubriek belicht de Vlaamse Inge Jooris creatieve Duitse woordvondsten en spreekwoorden aan de hand van de actualiteit. Vandaag de talrijke blunders van voormalig defensieminister Christine Lambrecht.

Intussen kreeg Lambrecht, ondanks de financiële injectie van 100 miljard euro, de Bundeswehr niet in gang getrapt. De Zeitenwende, het paradepaard van haar kanselier en partijgenoot Olaf Scholz, bleef steken bij woorden. Het ene bericht over een falende Bundeswehr, aanbestedingsprocedures, lekken en ontevredenheid stapelde zich op het andere. De troepen misten munitie ter waarde van 20 miljard euro, lekte uit. In geval van nood zouden de huidige voorraden slechts twee dagen meegaan. Tijdens een oefening in december met de achttien Duitse Puma-tanks bleken ze alle achttien serieuze mankementen te hebben. De tanks vielen stil, de oefening werd een flop. Dit kwam enkele weken voordat Duitsland de snelle interventiemacht van de NAVO-alliantie moest gaan leiden.

Aan zowat alles waaraan een goed presterend leger nood heeft, is een tekort en Lambrecht slaagde er niet in om ook maar enigszins een glimp van een idee van een oplossing te geven om het debacle aan te pakken.

Haar politieke onhandigheid kende haar hoogtepunt op oudejaarsavond. Ze had het onzalige idee om het land een beter 2023 toe te wensen terwijl op de achtergrond de hele tijd vuurwerk afgeschoten werd. Ze zei – al moet je goed luisteren om haar te kunnen verstaan met al dat knalgeweld op de achtergrond: "Er woedt een oorlog midden in Europa. En daarmee verbonden kon ik veel bijzondere indrukken opdoen. Vele, vele ontmoetingen met interessante, geweldige mensen." Over het leed van de vele oorlogsslachtoffers geen woord.

'Duitsers houden van een lekkere Strudel'

Het filmpje ging onmiddellijk viraal. Het werd een echte hit. Tegelijkertijd kon je de ratten het zinkende schip horen verlaten. Het ministerie liet weten niet op de hoogte geweest te zijn, de oppositie smulde van de knulligheid en schreeuwde opnieuw om haar ontslag, zelfs partijgenoten vonden het filmpje hoogst onhandig. De weinige steun die ze nog had, slonk als sneeuw in de zon van de veel te warme nieuwjaarsdag.

Vorige week was het dan zover. De Hängepartie werd ingezet, Barbertje moest hangen. Lambrechts opvolger Boris Pistorius krijgt nu de eervolle taak om het Duitse leger uit het slop te trekken. De Duitse krant Die Welt kopt: “Und schon gerät Pistorius in den Krisenstrudel deutscher Sicherheitspolitik.“ Duitsers houden van een lekkere Strudel, een soort van bladerdeeggebak gevuld met verrijkte appelmoes. Maar Strudel betekent ook draaikolk.

Zal de nieuwbakken defensieminister het hoofd boven water kunnen houden of zien we hem binnenkort pruilend zittend aan het kattentafeltje, daar in de hoek, weggemoffeld?

Reacties

Louis Royen - 3 februari 2023 14:09

Lambrecht (kandidaat van Scholz) was een totale mislukking, maar wat onder vele jaren Merkel (met o.a. von der Leyen) is "abgerutscht" wordt niet zomaar hersteld. En de Bundeswehr is helaas niet de enige "Baustelle" in Duitsland.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger