Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock in India: banden met 'strategische partner' aanhalen

Kort nieuws - 5 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) is in India om de banden met dat land te verdiepen. Het bezoek past in het Duitse beleid om economisch minder afhankelijk van China te worden. Maar India en Duitsland zijn het over belangrijke thema's oneens. Ondertussen is minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) in Namibië om afspraken te maken over ontwikkeling en gebruik van groene waterstof.

Baerbock is het eerste lid van de Duitse regering van SPD, Groenen en FDP dat India bezoekt. Voorafgaand aan haar reis zei ze dat het in de gesprekken in India zal gaan om "de indamming van de klimaatcrisis en het behoud van onze op regels gebaseerde internationale orde".  De minister prees India, momenteel voorzitter van de G20-landen, als "gevestigde democratie" en "natuurlijke partner" van Duitsland. Beide landen willen onder meer afspraken maken over samenwerking bij duurzame energie en over studenten- en onderzoeksuitwisselingen.

India is als opkomende economie interessant voor Duitsland. Maar beide landen staan bij belangrijke onderwerpen tegenover elkaar. Zo heeft India zich tot nu toe steeds van stemming onthouden bij VN-resoluties die de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne veroordeelden en het land doet ook niet mee aan de Westerse sancties tegen Rusland. India koopt bovendien nog steeds olie en wapens uit Rusland. Ook maakte India voorafgaand aan Baerbocks bezoek duidelijk dat het niet op Duitse inmenging zit te wachten in de Kasjmir-kwestie, het gebied waar zowel Pakistan als India aanspraak op maken. Eerder had Baerbock gezegd dat de VN en Duitsland kunnen helpen bij het vinden van een vreedzame oplossing van het conflict. Lees meer bij Tagesschau

Baerbocks collega Habeck is zondag met een Duitse handelsdelegatie naar Namibië gereisd en bezoekt de komende dagen ook Zuid-Afrika. In Namibië gaat het over groene waterstof; in maart heeft Duitsland een energie-samenwerkingsverdrag met het land gesloten, nu spreken Habeck en zijn Namibische collega Tom Alweendo over hoe de waterstofeconomie kan worden uitgebreid. Namibië wil met behulp van wind- en zonne-energie veel groene waterstof produceren, die olie, gas en kolen als brandstof kan vervangen. 

Woensdag is Habeck in Zuid-Afrika waar hij in Johannesburg de Duits-Afrikaanse economische top opent. Maar hij zal er ook met Zuid-Afrikaanse politici spreken over de groeiende invloed van China in Afrika en over de houding van Zuid-Afrika ten opzichte van Rusland. Het land doet net als India niet mee aan de Westerse sancties tegen Rusland. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger