Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland nationaliseert Gazprom-dochter Sefe

Kort nieuws - 15 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering nationaliseert het gasbedrijf Securing Energy for Europe (Sefe), een voormalige dochteronderneming van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken maandag bekend. 

De bondsregering neemt deze stap omdat Sefe failliet dreigde te gaan. Dat zou de energievoorziening in Duitsland in gevaar brengen. Het bedrijf, dat gas verhandelt en transporteert, behoort tot de kritieke infrastructuur van Duitsland. Ook is het eigenaar van andere belangrijke Duitse gasbedrijven, zoals van gasopslag-exploitant Astora.

In april dit jaar stelde de regering Gazprom Germania, zoals de Duitse dochter van het Russische gasconcern Gazprom toen nog heette, al onder staatstoezicht. Dit gebeurde nadat het Russische moederbedrijf Gazprom bekend maakte met Gazprom Germania te willen stoppen. Sinds de Russische inval in Oekraïne verkeerde het bedrijf in financiële moeilijkheden. Sefe ontving sinds april al een overheidslening van 11,8 miljard euro. Dat bedrag wordt nu verhoogd tot 13,8 miljard, aldus het ministerie.  

Sefe is na energiebedrijf Uniper het tweede bedrijf dat wordt genationaliseerd als gevolg van de energiecrisis. Daarnaast stelde de regering in september de Duitse tak van Russische staatsoliebedrijf Rosneft onder curatele om de energievoorziening te beschermen. Lees meer bij Handelsblatt en Reuters

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger