Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stelt Russische raffinaderijen onder curatele

Kort nieuws - 19 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft de Duitse tak van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft afgelopen vrijdag per direct onder curatele gesteld. Daarmee staan drie grote raffinaderijen op Duitse bodem onder staatstoezicht. 

Het gaat om Rosneft Deutschland, onderdeel van het Russische staatsoliebedrijf. De drie raffinaderijen in Duitsland, die nu onder toezicht vallen van het Duitse Bundesnetzagentur, produceren zo'n twaalf procent van alle diesel, benzine en kerosine uit ruwe olie. 

De ingreep is volgens bondskanselier Olaf Scholz (SPD) nodig om de energiezekerheid in Duitsland te beschermen, zei hij vrijdag in een verklaring. Vooral in de grote raffinaderij in Schwedt (Brandenburg) wordt 90 procent van de brandstof voor Berlijn geproduceerd. Volgens de minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Groenen) bleven steeds meer leveranciers en afnemers weg van de olieraffinaderijen, uit angst om de economische sancties te overtreden. Die zijn ingevoerd na de Russische inval in Oekraïne.

Door de Duitse dochter van Rosneft onder Duitse controle te plaatsen, wil de regering ervoor zorgen dat banen voorlopig behouden blijven. Ook kan Duitsland nu helpen bij het zoeken naar een alternatieve toevoer van ruwe olie voor de raffinaderijen. Die kwam tot nu toe uit Rusland, maar per januari volgend jaar wordt een boycot voor Russische olie in de hele EU van kracht. Lees meer bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger