Duitslandweb logo Duitslandweb

Qatar gaat vloeibaar gas aan Duitsland leveren

Kort nieuws - 29 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Qatar en Duitsland hebben een leveringsverdrag gesloten over vloeibaar aardgas (LNG). Qatar gaat voor tenminste 15 jaar LNG aan Duitsland leveren. 

Vanaf 2026 zal jaarlijks twee miljoen ton LNG aan Duitsland worden geleverd. Het LNG uit Qatar gaat via het Amerikaanse bedrijf Conoco Phillips naar Brunsbüttel (Sleeswijk-Holstein), aldus de Qatarese Energieminister. Qatar heeft na Rusland en Iran de grootste gasvoorraad ter wereld. De eerste langetermijnovereenkomst draagt volgens Qatar bij aan de energiezekerheid in Duitsland en Europa. "Dit is een concrete demonstratie van onze inzet voor de Duitsers", aldus de Qatarese minister.

De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (Die Grünen) noemt de looptijd van 15 jaar "super". Eerder lukte het niet om zaken te doen met Qatar, mede omdat dat land lange looptijden wil voor de afspraken, terwijl Duitsland zich niet voor decennia wil vastleggen omdat het zo snel mogelijk wil stoppen met fossiele energie. Met 15 jaar is Habeck tevreden. Als Duitsland al voor die tijd zonder LNG kan, wordt het vloeibare gas doorverkocht.

Specifieke details over de deal wilde Habeck niet geven, de verdragen zijn een zaak van de bedrijven, schrijft Tagesschau. Wel verdedigde hij eerder al de keuze om met Qatar zaken te doen, toen hij in het voorjaar in dat land was om gesprekken te voeren over gasleveringen. Het bezoek maakte deel uit van Duitslands inspanningen om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, na de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Tegen deze achtergrond zal Duitsland volgens Habeck niet alleen kunnen samenwerken met democratieën om in zijn energievoorziening te kunnen voorzien.

Omdat gasleveringen uit Rusland via de Nordstream-pijpleidingen dit jaar stopten, wil Duitsland de tekorten opvangen met de import van LNG. Aan zowel de Noord- als de Oostzee worden momenteel verschillende LNG-terminals gebouwd. Lees meer bij Tagesschau en FAZ

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger