Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering breidt compensatie voor hoge gasprijzen uit

Kort nieuws - 22 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vanwege de hoge energieprijzen moet vanaf 1 maart 2023 in Duitsland de Gaspreisbremse gaan gelden: een prijsplafond voor gas voor gebruikers. Minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) heeft dinsdagochtend een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat klanten ook in januari en februari worden gecompenseerd, blijkt uit de stukken die Der Spiegel in handen heeft.

Het gaat om de grootste lastenverlichting bij de energieprijzen tot nu toe en kost de regering ongeveer 54 miljard euro, meldt Der Spiegel. Omdat de regeling volgens Habecks ontwerp per 1 maart in werking treedt, kunnen burgers voor januari en februari dan met terugwerkende kracht dezelfde compensatie krijgen.

Burgers en het MKB krijgen volgens het wetsontwerp 80 procent van hun aardgas- en warmteverbruik voor een vaste prijs die ligt tussen de 9,5 en 12 cent per kilowattuur. Industriële klanten krijgen 70 procent van hun aardgas- of 80 procent van hun warmteverbruik tegen een prijs van 7 of 7,5 cent per kilowattuur. Ook ligt er een soortgelijk wetsontwerp voor de stroomprijzen. Daarvoor geldt ook per 1 maart 2023 een prijsplafond voor consumenten. 

De rem op de prijzen van aardgas, stadsverwarming en stroom blijft in eerste instantie tot april 2024 van kracht. In december 2023 wordt bekeken of het beleid ook na deze periode moet worden voortgezet. Lees meer bij Spiegel.de

Reacties

Doornbos - 8 januari 2023 13:27

Hoe is met compensatie heizoil

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger