Duitslandweb logo Duitslandweb

1400 gaslantaarns in Berlijn kunnen niet uit

Kort nieuws - 9 augustus 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Berlijn worden nog veel straten verlicht door gaslantaarns, waarvan er 1400 dag en nacht branden. Bewoners hebben zich hier met oog op het dreigende gastekort over beklaagd, maar de straatlantaarns kunnen niet uit. 

De gaslantaarns mogen 's nachts niet worden gedoofd voor de verkeersveiligheid, aldus een woordvoerder van de gemeentelijke milieudienst tegen de regionale omroep RBB24. Ze zouden overdag wel uit mogen, maar bij 1400 lantaarns lukt dat niet. De lichtsensoren, die ervoor zorgen dat de lamp bij schemering aan- of juist uitgaat, zijn kapot. Reserve-onderdelen ontbreken waardoor de gaslantaarns dag en nacht aan staan. Ook blijven de lantaarns aan om eventueel aardgas dat ontsnapt vanwege een slechte leiding, te verbranden. 

Omdat de gaslantaarns achterhaald zijn, worden ze momenteel omgebouwd met ledverlichting. De klassieke straatverlichting blijft hiermee behouden, maar de lamp is een stuk milieuvriendelijker. De omschakeling verloopt alleen wel traag, mede omdat voor de nieuwe kabels de weg moet worden opengebroken. Tien jaar geleden verlichtten nog ongeveer 44.000 gaslantaarns de hoofdstad, nu zijn dat er nog 23.000. Met dit tempo duurt de overgang naar ledlampen nog tien jaar. De milieudienst is van plan het proces te versnellen naar ongeveer 3.500 nieuwe ledlampen per jaar. Lees meer bij RBB24

Lees ook uit ons archiefTijdreis langs Berlijnse straatverlichting

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Een blamage! Bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen ging vorig jaar zoveel mis dat de 'Pannenwahl' opnieuw moet.


Lees meer

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

De oorlog in Oekraïne werkt door in de gemeenschap van Berlijners met Russische wortels. Een bezoek aan Lichtenberg.


Lees meer

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger