Duitslandweb logo Duitslandweb

Nationalisatie Uniper levert brengt dilemma's mee

Kort nieuws - 21 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland nationaliseert het energiebedrijf Uniper vrijwel volledig om te voorkomen dat het omvalt. Uniper zit vast aan talrijke leveringscontracten voor gas maar moet dat gas veel duurder inkopen, nu Rusland geen gas meer levert.

Uniper is volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken "een centrale zuil van de Duitse energievoorziening". Veel gemeenten en grote bedrijven hebben contracten met het bedrijf, dat nu voor 99 procent in handen van de Duitse overheid komt. Met de overname is ongeveer 8,5 miljard euro gemoeid.

Direct nadat minister van Economische Zaken Habeck de overname bekendmaakt, ontstond een discussie over de geplande Gasumlage, een toeslag die alle burgers vanaf oktober moeten betalen om de gasimporteurs overeind te houden. Uniper is een van de ontvangers van de Gasumlage, en daarmee zou dus de staat zelf profiteren van de heffing.

Het levert de Groenen-minister nog andere dilemma's op. Uniper is eigenaar van kerncentrales in Zweden en van kolencentrales in Rusland. De Groenen willen juist stoppen met kernenergie en kolen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger