
Bondsdagverkiezing moet over in delen van Berlijn
Kort nieuws - 11 november 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdagverkiezingen van september 2021 zijn in Berlijn zo chaotisch verlopen dat de Bondsdag afgelopen nacht heeft besloten dat ze over moeten worden gedaan in 431 van de 2256 kiesdistricten in Berlijn.
In Berlijn was bij de verkiezingen van september 2021 sprake van een "compleet systematisch falen" van de organisatie, aldus Bundeswahlleiter Georg Thiel. Daarom wilde hij dat de Bondsdagverkiezingen in zes van de twaalf Berlijnse kieskringen opnieuw worden gehouden.
De Bondsdag heeft nu voor een beperkter aantal districten gekozen. De oppositie is het niet eens met die keuze en wil de verkiezingen in een groter gebied over doen.
Wanneer de verkiezingen opnieuw worden gehouden is nog niet duidelijk. Naar verwachting zullen klachten worden ingediend bij het Constitutioneel Hof en dan is het wachten op de uitspraak van dit hof, dat zaken toetst aan de grondwet.
Bij de verkiezingen in Berlijn ging veel mis. Stembiljetten ontbraken of verkeerde biljetten werden uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureaus uit. Kiezers moesten niet alleen stemmen voor de Bondsdag, maar ook voor het Berlijnse deelstaatparlement en voor hun stadsdeel. Bovendien vond op dezelfde dag een marathon plaats, waardoor veel straten waren afgezet.
Waarschijnlijk moeten ook de deelstaatverkiezingen (gedeeltelijk) opnieuw worden gehouden, daarover moet in de deelstaat nog worden besloten. Lees meer bij RBB24
Lees meer:

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel
Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.
Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor
De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie
Een stuk straat in het centrum van Berlijn is het symbool geworden van de wrevel tussen de Groenen en de SPD in de stad, schrijft columniste Inge Jooris.

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie
De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.
Reacties
Geen reacties aanwezig