Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verkiezingen in Berlijn moeten deels over'

Kort nieuws - 25 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bundeswahlleiter, vergelijkbaar met de Nederlandse kiesraad, zegt dat in zes kiesdistricten in Berlijn opnieuw moet worden gestemd. Bij de Bondsdagverkiezingen in september is in de stad zoveel mis gegaan, dat de uitslag in deze districten niet geldig is, aldus de Bundeswahlleiter.

In Berlijn was bij de verkiezingen van september 2021 sprake van een "compleet systematisch falen" van de organisatie, aldus Bundeswahlleiter Georg Thiel. Daarom wil hij dat de Bondsdagverkiezingen in zes van de twaalf Berlijnse kiesditricten opnieuw worden gehouden. Hij heeft dat gezegd tijdens een hoorzitting van de Bondsdagcommissie die toezicht houdt op de verkiezingen.

Al eerder was duidelijk geworden dat bij de verkiezingen in Berlijn stembiljetten ontbraken of verkeerde biljetten werden uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureaus uit. Kiezers moesten niet alleen stemmen voor de Bondsdag, maar ook voor het Berlijnse deelstaatparlement en voor hun stadsdeel. Bovendien vond op dezelfde dag een marathon plaats, waardoor veel straten waren afgezet. 

In november had de Bundeswahlleiter al meegedeeld dat niet kan worden uitgesloten dat zonder de problemen in Berlijn de Bondsdag een andere zetelverdeling had gehad. Of er daadwerkelijk opnieuw moet worden gestemd, bepaalt de Bondsdag. Alle betrokkenen gaan ervan uit dat tegen het oordeel van de Bondsdag zal worden geklaagd, zodat de zaak daarna zeer waarschijnlijk bij het Constitutioneel Hof terecht komt.

Of ook de deelstaat- en de stadsdeelverkiezingen in Berlijn opnieuw moeten worden gehouden, staat los van de zaak die de Bundeswahlleiter nu aanhangig heeft gemaakt. Daar moet in de deelstaat over worden besloten. Lees meer bij Der Spiegel en de Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluß

Wat ik de Duitse regering toewens: Schulterschluß

De roep om 'Schulterschluß' klinkt in Berlijn. In het eerste jaar van de regering-Scholz lukte het maar niet om de rijen gesloten te houden.


Lees meer

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Het eerste jaar van bondskanselier Olaf Scholz (SPD) werd getekend door oorlog, crisis en een 'Zeitenwende'


Lees meer

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Pannenwahl: Berlijners opnieuw naar de stembus

Een blamage! Bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen ging vorig jaar zoveel mis dat de 'Pannenwahl' opnieuw moet.


Lees meer

Noodsteun met de Gießkanne

Noodsteun met de Gießkanne

De Gießkanne is een populaire metafoor in alle discussies over compensatie voor hoge energieprijzen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger