Duitslandweb logo Duitslandweb

Kiesraad Berlijn maakt bezwaar tegen uitslag deelstaatverkiezing

Kort nieuws - 14 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Landeswahlleiter in Berlijn, vergelijkbaar met de Nederlandse kiesraad, wil bezwaar indienen tegen de verkiezingsuitslag in de deelstaat Berlijn. Daar werd op 26 september niet alleen voor de landelijke verkiezingen gestemd, maar werd ook een nieuw deelstaatparlement gekozen. Er ging veel mis, wat leidde tot een grote chaos. 

Bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn ontbraken stembiljetten of er werden verkeerde biljetten uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureau's uit. Er waren problemen in 207 van de in totaal 2257 stembureaus in de Duitse hoofdstad, bleek vandaag tijdens een bijeenkomst van de kiescommissie in Berlijn. Een schrikbarend aantal, aldus Landeswahlleiterin Petra Michaelis, die toeziet op de verkiezingen in Berlijn.

Michaelis is vanaf morgen niet meer in ambt, zij kondigde kort na de Berlijnse verkiezingen haar aftrden aan na de kritiek op de stemchaos. Op haar laatste dag heeft ze vandaag in de vergadering van de kiescommissie aangekondigd dat haar plaatsvervanger een klacht gaat indienen bij het Constitutioneel Hof in de deelstaat tegen de uitslag in twee Berlijnse kiesdistricten. In Marzahn-Hellersdorf en Charlottenburg-Wilmersdorf hebben de onregelmatigheden mogelijk invloed gehad op de zetelverdeling. Het verschil in het aantal stemmen op de verschillende kandidaten blijkt zo klein, dat opnieuw moet worden nagegaan of de uitslag wel klopt. Afhankelijk van het oordeel van de rechter moet in beide districten mogelijk opnieuw worden gestemd. Lees meer bij RBB.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Onder druk van massaal protest opende de DDR op 9 november 1989 de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn.

Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.

Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger