Duitslandweb logo Duitslandweb

Kiesraad Berlijn maakt bezwaar tegen uitslag deelstaatverkiezing

Kort nieuws - 14 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Landeswahlleiter in Berlijn, vergelijkbaar met de Nederlandse kiesraad, wil bezwaar indienen tegen de verkiezingsuitslag in de deelstaat Berlijn. Daar werd op 26 september niet alleen voor de landelijke verkiezingen gestemd, maar werd ook een nieuw deelstaatparlement gekozen. Er ging veel mis, wat leidde tot een grote chaos. 

Bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn ontbraken stembiljetten of er werden verkeerde biljetten uitgegeven. Er ontstonden lange rijen en in sommige gevallen brachten kiezers hun stem pas ver na de officiële sluitingstijd van de stembureau's uit. Er waren problemen in 207 van de in totaal 2257 stembureaus in de Duitse hoofdstad, bleek vandaag tijdens een bijeenkomst van de kiescommissie in Berlijn. Een schrikbarend aantal, aldus Landeswahlleiterin Petra Michaelis, die toeziet op de verkiezingen in Berlijn.

Michaelis is vanaf morgen niet meer in ambt, zij kondigde kort na de Berlijnse verkiezingen haar aftrden aan na de kritiek op de stemchaos. Op haar laatste dag heeft ze vandaag in de vergadering van de kiescommissie aangekondigd dat haar plaatsvervanger een klacht gaat indienen bij het Constitutioneel Hof in de deelstaat tegen de uitslag in twee Berlijnse kiesdistricten. In Marzahn-Hellersdorf en Charlottenburg-Wilmersdorf hebben de onregelmatigheden mogelijk invloed gehad op de zetelverdeling. Het verschil in het aantal stemmen op de verschillende kandidaten blijkt zo klein, dat opnieuw moet worden nagegaan of de uitslag wel klopt. Afhankelijk van het oordeel van de rechter moet in beide districten mogelijk opnieuw worden gestemd. Lees meer bij RBB.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger